Kies je favoriete radiostation

Dossiers

“Chris Moyles wordt te oud voor BBC Radio 1”

Medianieuws

BBC Radio 1 haalt Chris Moyles uit de ochtend, omdat hij te oud wordt voor de zender. De 38-jarige deejay wordt in september vervangen door de dan 28-jarige Nick Grimshaw. Door een jongere deejay in te zetten, hoopt BBC Radio 1 de gemiddelde leeftijd van zijn luisteraars te verlagen. Volgens programmaleider Ben Cooper was het stoppen een gezamenlijk besluit van de stationsleiding en de deejay.

“Chris Moyles wordt te oud voor BBC Radio 1” Vorige week werd bekend dat Chris Moyles na 8,5 jaar stopt met de ochtendshow op Radio 1. En dat was smullen voor de Britse (roddel)kranten, waarmee de deejay een niet al te goede verhouding heeft. The Daily Mirror meldde dat Moyles zelfs ontslagen was. The Sun hield het erop dat Moyles op een zijspoor was gezet. The Daily Star meldde dat “ochtenden op Radio 1 nooit meer hetzelfde zullen zijn. Wel beter”.

Grote vraag was waarom Moyles onverwachts vervangen wordt. Volgens Ben Cooper heeft dat deels te maken met de strategie om de gemiddelde leeftijd van de Radio 1 te verlagen. Momenteel is de gemiddelde leeftijd 32 jaar, terwijl het station zich richt op de doelgroep 15 tot 29 jaar.

Radio 1 ligt dan ook regelmatig onder vuur van zijn commerciële rivalen, omdat het zich teveel op oudere luisteraars zou richten. Deejays als Moyles, Scott Mills, Zane Lowe, Trevor Nelson, Vernon Kay, Pete Tong, Sara Cox, Edith Bowman en Tim Westwood zijn allemaal ouder dan 30 jaar en vallen daarom buiten de kerndoelgroep van Radio 1.

BBC Trust, de toezichtraad van de omroep, heeft Radio 1 de opdracht gegeven om de gemiddelde leeftijd van de luisteraars te verlagen. Het station tracht dit nu te doen door jongere deejays in te zetten. In april raakte Scott Mills (39) zijn dagelijkse middagshow al kwijt aan Greg James (26). Nu wordt Chris Moyles vervangen door de 10 jaar jongere Nick Grimshaw. Daarnaast presenteert de 26-jarige Jameela Jamil tegenwoordig de avondshow op zondag, terwijl de 27-jarige Gemma Cairney nu de ochtendshow in het weekend presenteert.

Overigens heeft het besluit om juist in september met een nieuwe ochtendshow te maken met het feit dat dan ook het nieuwe schooljaar begint. Veel jongeren beginnen dan aan een nieuwe opleiding en bij een nieuwe opleiding past volgens Radio 1 ook een nieuwe ochtendshow. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen