Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserse PO start migratie van DAB naar DAB+

DAB

De Zwitserse publieke omroepen starten binnenkort met de migratie van DAB (MP2) naar DAB+ (MP4). Half oktober schakelen diverse publieke radiostations over naar de nieuwe standaard voor Digital Audio Broadcasting. Slechts enkele radiostations blijven voorlopig nog in de oude standaard uitzenden. Eind 2015 moeten alle radiostations omgeschakeld zijn.

Momenteel zenden de publieke radiostations in hun eigen verzorgingsgebied nog uit in de verouderde MP2-standaard. Het nadeel van deze standaard is dat er veel bandbreedte nodig is om een goede geluidskwaliteit te realiseren. Sinds 2009 zenden ook commerciële radiostations digitaal uit via de ether. Zij maken echter gebruik van DAB+. Verreweg de meeste DAB-ontvangers in Zwitserland zijn de laatste paar jaar verkocht en dus geschikt voor DAB+.


De Zwitserse publieke omroepen hebben nu besloten om hun stations gefaseerd te migreren naar DAB+. Vanaf 15 oktober schakelt in het Franstalige gedeelte van Zwitserland de jongerenzender RTS Couleur 3 over. RTS La Première en RTS Option Musique blijven nog in de oude standaard beschikbaar. De uitzendingen zijn in Romandië te ontvangen op kanaal 12A.


In Duits-Zwitserland stappen twee dagen later DRS 2, DRS 3 en DRS Virus over op DAB+. DRS 1, DRS Musikwelle en DRS 4 News blijven voorlopig nog in de oude DAB-standaard uitzenden. Al deze stations zijn op kanaal 12C te ontvangen. Overigens is DRS 4 News al in DAB+ op de multiplex voor commerciële stations (7D) te ontvangen.


De Italiaanstalige publieke radiostations Rete Uno, Rete Due en Rete Tre blijven nog gewoon uitzenden in de oude DAB-standaard.


Het is de bedoeling dat eind 2015 alle publieke radiostations in Zwitserland gemigreerd zijn naar DAB+. Vanaf dan zullen er geen radiostations meer in de verouderde MP2-standaard uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen