Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: Kandidaten digitale etherradio bekend

DAB

De kandidaten voor capaciteit voor digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice zijn bekend. De afgelopen weken heeft de Franse mediaregulator CSA 178 aanvragen bestudeerd, waarvan er 176 goed zijn gekeurd. Onder meer Skyrock, Sud Radio, MFM Radio en Radio FG dienden een verzoek in. Later deze maand wordt bekend welke partijen er daadwerkelijk capaciteit krijgen.

Van de 176 aanvragen betreft het 68 niet-commerciële zenders, 45 regionale commerciële radiostations, 67 bovenregionale commerciële stations en drie landelijke commerciële stations. Onder de aanvragers bevinden zich ook 37 nieuwe stations, die niet op FM uitzenden.


Eind vorige week publiceerde de CSA de complete lijst met aanvragers in de Staatscourant. Zoals verwacht ontbreken de namen van bijna alle grote landelijke netwerken. Grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) maakten eerder al bekend geen heil te zien in DAB+ of DMB-A.


Ook Radio France heeft besloten nog geen geld te spenderen aan digitale etherradio. De Franse publieke radio moet de komende jaren flink besparen, waardoor er geen budget beschikbaar is.


Tussen de lijst met landelijke en bovenregionale commerciële radiostations staan onder meer de hip-hopzender Skyrock, één van de populairste jongerenzenders van Frankrijk, de Franstalige muziekzender MFM Radio, de praat-, entertainment- en informatiezender Sud Radio en het klassieke Radio Clasique.


Naast het uitzenden van Sud Radio zelf, diende de Sud Radio Groupe ook aanvragen in voor de regionale stations Voltage, Latino en Ado uit Parijs. Ook is capaciteit aangevraagd voor het themakanaal Sud Radio+.


De Espace Group, eigenaar van MFM Radio, diende ook aanvragen in voor de commerciële regionale radiostations Jazz Radio en Génerations uit Parijs. Radio Clasique wil ook graag twee themakanalen uitzenden via ‘la radio numérique’. Dit zijn Intégrale Classique en Easy Classique.


Ook bij de regionale commerciële zenders is veel interesse voor digitale etherradio. Zo kwamen er aanvragen binnen van de rockzender Oüi FM, de undergroundzender Radio Nova en de dancezender Radio FG. Oüi FM wil tevens met de nieuwe stations Oüi FM Collector en Ma Génération Radio starten. Radio Nova heeft ook capaciteit aangevraagd voor de regionale zender TSF Jazz en het nieuwe station Paname. Radio FG plant een nieuw themakanaal gericht op vrouwen: FG Chic.


Andere stations die graag via digitale etherradio willen uitzenden zijn Chante France, Evasion en Espace FM. Daarnaast wil Euronews met een nieuwszender op de radio starten. Het internetstation Goom Radio heeft capaciteit aangevraagd voor drie stations. Tevens zijn er diverse multiculturele zenders, waaronder France Maghreb 2, Beur FM, Tropiques FM, Africa no 1, die willen uitbreiden via digitale etherradio.


Later deze maand wordt bekend welke partijen capaciteit voor digitale etherradio krijgen. Deze zullen dan in oktober 2012 toegewezen worden. Daarna krijgen partijen tot en met januari 2013 de tijd om een overeenkomst af te sluiten met een zenderexploitant voor de exploitatie van de multiplex waarop uitgezonden kan worden. De definitieve uitzendingen van de radiostations kunnen dan in de eerste helft van 2013 starten. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen