Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Overeenkomst uitbreiding lokale DAB-netten

DAB

Het is de bedoeling dat er de komende jaren nog meer lokale radiostations in het Verenigd Koninkrijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen zijn. Vorige week sloten de overheid, de BBC en grote radiogroepen als Global Radio, Bauer Radio en UTV Media een overeenkomst om ruim 26 miljoen euro te investeren in de uitbreiding van de lokale multiplexen.

VK: Overeenkomst uitbreiding lokale DAB-netten Met de maatregelen uit het zogenaamde “Memorandum of Understanding” hopen alle partijen het marktaandeel van digitale radio zo snel mogelijk naar 50% te tillen. Dan gaat de Britse overheid namelijk een datum bepalen voor de afschakeling van de analoge FM- en AM-frequenties.


Momenteel heeft digitale radio in het Verenigd Koninkrijk een aandeel van ruim 29%. Hieronder valt het luisteren via internet, digitale kabel, satelliet en DAB. Laatstgenoemde heeft met 19% verreweg het grootste aandeel. De stijging van digitale radio gaat echter minder snel dan gehoopt, waardoor het nog onduidelijk is wanneer analoge radiofrequenties afgeschakeld gaan worden. Hierdoor blijven de meeste radiostations met dubbele distributiekosten geconfronteerd worden.


Met name de dekking van de verschillende lokale multiplexen kan nog flink verbeterd worden. In sommige regio’s is zelfs nog geen lokale multiplex in de lucht, omdat de investeringskosten momenteel te hoog zijn. Hierdoor zijn in verschillende regio’s lokale radiostations nog uitsluitend via FM en AM in de ether te ontvangen.


Het afgelopen jaar is er flink onderhandeld tussen de Britste overheid, de BBC en een aantal grote radiogroepen over hoe de migratie van analoge naar digitale radio versneld kan worden. Vorige week bereikten de partijen hierover een overeenkomst. De komende jaren wordt er ruim 26 miljoen euro geïnvesteerd om nieuwe lokale multiplexen in de lucht te brengen en de dekking van bestaande multiplexen te verbeteren.


Het plan bevat drie fases. Als eerste worden vijf nieuwe lokale multiplexen in gebruik genomen. De komende 18 maanden krijgen onder meer Gloucestershire, Hereford en Worcester, Northamptonshire, het noordoosten van Wales en het westen van Cheshire en Oxfordshire eindelijk hun eigen lokale multiplex.


Fase 2 wordt gestart zodra de overheid een plan heeft gemaakt voor de afschakeling van de analoge radiofrequenties. Verwacht wordt dat deze beslissing eind 2013 wordt gemaakt. Dan zal de dekking van de lokale multiplexen uitgebouwd worden naar 90%. Hiervoor zijn overigens nog behoorlijk wat extra zenders nodig. Om een kleine indruk te geven: momenteel staan er 215 zenders aan om de 46 lokale en regionale multiplexen in het Verenigd Koninkrijk uit te zenden. Om 90% dekking te halen, zijn er nog eens 150 zenders nodig.


Tijdens de derde en laatste fase wordt de dekking van de lokale multiplexen uitgebouwd van 90% tot de huidige dekking van FM.


Inmiddels is er alweer de nodige kritiek ontstaan op het Memorandum of Understanding. Volgens William Rogers, directeur van de lokale radiogroep UKRD, is de overeenkomst een verspilling van tijd en energie. De overeenkomst is namelijk niet-bindend, waardoor partijen te allen tijde af kunnen haken, waardoor er alsnog weinig van de mooie plannen uitkomt. UKRD heeft de overeenkomst dan ook niet ondertekend. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen