Kies je favoriete radiostation

Dossiers

8 Aanvragen voor DAB-capaciteit in W-Duitsland

DAB

De regionale mediaraad LFM heeft in totaal acht aanvragen binnengekregen voor DAB-capaciteit in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Onder meer Domradio, Mega Radio en Absolut Relax azen op een plekje op de regionale multiplex. Regiocast heeft zelfs een aanvraag ingediend voor drie radiostations. Na de zomer wordt bekend welke stations capaciteit krijgen.

8 Aanvragen voor DAB-capaciteit in W-Duitsland Eind april schreef de regionale mediaraad LFM capaciteit uit voor DAB in Noordrijn-Westfalen. Het betreft capaciteit voor ongeveer vijf radiostations in DAB+. Vooralsnog gaat het om een pilot die tot eind juli 2014 duurt.


Uitgezonden mag gaan worden op kanaal 11D, waarop de WDR ook gaat uitzenden. Momenteel zendt de regionale publieke omroep nog uit op kanaal 12D. De WDR gaat de gezamenlijke multiplex ook exploiteren. Vanaf 1 augustus 2014 krijgen commerciële radiostations de beschikking over een eigen multiplex op kanaal 9A. Dan pas zullen er definitieve licenties verdeeld worden.


In totaal kreeg de mediaraad acht vragen van zes verschillende partijen binnen. Dit zijn rmc medien + kreativ consult voor het programma Kulturschocker, de katholieke zender Domradio, Pleximedia voor TopDABRadio (werktitel), Mega Radio en Absolut Relax. Regiocast heeft onder de noemer “1 für NRW – Unser neues Radio” capaciteit aangevraagd voor drie radiostations met verschillende formats. Welke dit zijn is nog niet bekend.


Domradio is momenteel al in Noordrijn-Westfalen via DAB te ontvangen op de multiplex van de WDR. Uitgezonden wordt echter nog in de oude MP2-standaard. Mega Radio zendt momenteel al in DAB+ uit in Beieren. Absolut Relax is eveneens al in DAB+ in Beieren te ontvangen, alsmede in Hessen.


Nu DAB-capaciteit wordt verdeeld krijgt Noordrijn-Westfalen meer ruimte beschikbaar voor commerciële radio. De deelstaat is namelijk een vreemde eend in de bijt als het om radio gaat. De dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland heeft namelijk de minste keuze op de radio. Het zijn voornamelijk publieke stations (zes van de WDR, Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur) die er op FM te ontvangen zijn.


NRW telt ruim 40 lokale commerciële radiostations, voor bijna elke stad of gemeente één, maar deze zijn allemaal aangesloten bij Radio NRW. Alleen in de randgebieden van de deelstaat zijn commerciële stations uit andere deelstaten te ontvangen.


Sinds 2010 is er sprake van de komst van een eventuele tweede commerciële zender in NRW, nadat tijdens een frequentieschaakspel een aantal kleine restfrequenties beschikbaar kwam. Maar nog steeds zijn deze frequenties niet verdeeld. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen