Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oostenrijk start haalbaarheidsonderzoek naar DAB+

DAB

Oostenrijk krijgt mogelijk toch radio via Digital Audio Broadcasting (DAB). Nadat de publieke omroep ORF in februari een test met DAB+ op het laatste moment afblies, start mediaregulator KommAustria in juni een haalbaarheidsonderzoek naar DAB+. Mochten er voldoende geïnteresseerden zijn, dan gaat KommAustria de verdeelprocedure voor een landelijke multiplex opstarten.

In Oostenrijk is het met DAB nog nooit verder gekomen dan testen. Tot en met 2008 werd er bijna 10 jaar lang in Wenen en Innsbruck getest met de oude MP2-standaard. In mei 2011 kondigde zenderexploitant ORS een nieuwe test aan. Dit keer met DAB+. Met name de ORF was erg onder de indruk van de interesse die in Zwitserland en Duitsland is ontstaan in DAB+.


In februari van dit jaar besloot de ORF de test op het laatste moment af te blazen. Opeens waren ze toch niet zo overtuigd van het succes in de buurlanden, waarna de omroep het geld liever wilde spenderen aan een nieuw op te zetten kinderzender. Ook diverse commerciële radiostations lieten doorschemeren nog geen interesse te hebben in DAB.


Toch is er nog een kans dat DAB+ op korte termijn wordt uitgerold in Oostenrijk. Mediaregulator KommAustria start namelijk in juni met een haalbaarheidsonderzoek naar DAB+. Geïnteresseerde partijen kunnen zich met hun plannen melden bij de mediaregulator. Mochten er voldoende reële plannen zijn, dan start KommAustria met de verdeelprocedure voor een landelijke multiplex.


De afgelopen weken heeft KommAustria zich laten informeren over de stand van zaken in Duitsland en Zwitserland. In het laatstgenoemde land zijn inmiddels al een slordige 900.000 DAB-ontvangers verkocht en verwacht wordt dat dit jaar de magische grens van 1 miljoen gepasseerd gaat worden.


Met name in Duits-Zwitserland is DAB bezig met een flinke opmars. Inmiddels zijn er al twee multiplexen uitgerold en staan radiostations te trappelen om capaciteit te bemachtigen op één van de multiplexen. Dit jaar wordt er zelfs nog gestart met de uitrol van een netwerk van regionale multiplexen voor de kleinere zenders.


De Zwitserse mediaregulator BAKOM heeft zelfs besloten geen FM-frequenties meer uit te geven aan nieuwe partijen en gaat helemaal voor DAB+. Men onderzoekt momenteel zelfs of het mogelijk is om in 2019, als veel FM-licenties verlopen, te starten met het afschakelen van FM.


In Duitsland wordt momenteel een landelijke multiplex versneld uitgerold. Ook zijn er plannen voor een tweede landelijke multiplex. Het succes per deelstaat wisselt. In Beieren is DAB al een redelijk succes en zijn verschillende publieke en commerciële radiostations digitaal via de ether te ontvangen. In München zijn bijvoorbeeld al 30 radiostations via DAB te ontvangen. Gegevens over het aantal verkochte ontvangers zijn er echter nog niet. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen