Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Amazing Radio gestopt via DAB

DAB

Het digitale radiostation Amazing Radio is na drie jaar gestopt met uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Het radiostation voor onontdekt talent kon het niet eens worden met Digital One, exploitant van de landelijke multiplex voor commerciële radio, over een nieuw contract. Amazing Radio blijft nog wel uitzenden via het internet.

Sinds 2006 is AmazingTunes een platform op internet waar onontdekt talent hun muziek kan uploaden. Liefhebbers van muziek en platenmaatschappijen kunnen deze muziek gratis beluisteren. Daarnaast is de muziek tegen betaling te downloaden. Om meer bekendheid te krijgen bij het grote publiek startte AmazingTunes een eigen radiostation: Amazing Radio. In eerste instantie alleen via internet, maar sinds juni 2009 was Amazing Radio ook landelijk via DAB te ontvangen in het Verenigd Koninkrijk.


Vorige week staakte Amazing Radio onverwachts de uitzendingen via DAB. Het radiostation liet weten het niet eens te zijn met de voorwaarden voor een nieuw contract bij Digital One. In een reactie laat Paul Campbell, oprichter van Amazing Radio, weten: “We waren graag in de lucht gebleven. Het is een voorrecht om zes posities voor Radio 1 te zitten, maar we hebben een meningsverschil met de mensen die het zendernetwerk bezitten. Het gaat over geld.”


Digital One is inmiddels alweer een procedure gestart om de vrije ruimte, die is ontstaan door het verdwijnen van Amazing Radio, te verdelen. Het gaat hier overigens om slechts 64 kbps en uitgezonden moet worden in de ‘oude’ MP2-standaard. Grote vraag is waarom Digital One deze capaciteit niet gaat gebruiken om de kwaliteit van de bestaande stations te verbeteren. Op dit moment zenden er nog 13 radiostations uit via deze multiplex. Hiervan zendt Classic FM nog uit met 160 kbps. Alle overige stations zitten tussen de 64 en 112 kbps en veelal in mono.


Overigens is deze maand de 15 miljoenste digitale radio-ontvanger over de toonbak gegaan in het Verenigd Koninkrijk. Het betreft hier zowel DAB-ontvangers als Wifi-radio’s of combinaties hiervan. Neil Bisset uit West Sussex was de gelukkige en mocht z’n ontvanger gratis mee naar huis nemen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen