Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Verdeling DAB-capaciteit Zweden gestart

DAB

De Zweedse autoriteit voor radio en televisie is gestart met de verdeelprocedure van capaciteit voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Het gaat om twee landelijke netten, die elk in 34 regio’s te verdelen zijn. De licenties gaan op 1 januari 2013 in en zijn acht jaar geldig.

Verdeling DAB-capaciteit Zweden gestart Sinds 1995 is DAB beschikbaar in Zweden. In eerste instantie zond alleen de publieke omroep SR uit. In een aantal grote steden is een landelijke multiplex op kanaal 12B te ontvangen. Hierop zenden SR Atlas, SR Klassiskt, SR Knattekanalen, SR Minnen, SR P1, SR P3 Star en SR P7 Sisuradio uit. Op deze multiplex wordt echter nog in de verouderde MP2-standaard uitgezonden.


In 2008 adopteerde de Zweedse overheid DAB+ als standaard voor digitale etherradio. Daarom test zenderexploitant Teracom sinds mei 2009 met deze nieuwe standaard voor DAB. Inmiddels zijn er drie zenders in de hoofdstad Stockholm opgesteld, één in Uppsala en één in Gävle, waardoor de testuitzendingen in grote delen van de provincies Stockholms län, Uppsala en het zuidelijke gedeelte van Gävleborgs län te ontvangen zijn.


Via deze testmultiplex zijn, naast nog eens vier publieke radiostations, ook een aantal commerciële radiostations te ontvangen zoals Rix FM, Bandit Rock, NRJ, Lugna Favoriter, Mix Megapol, The Voice, Rockklassiker en Vinyl 107.


De Zweedse overheid heeft besloten om nu definitieve licenties voor DAB te gaan uitgeven. Inmiddels is de verdeelprocedure gestart. Het betreft hier twee landelijke netten, die elk in 34 verschillende regio’s zijn op te delen. Zo zijn de twee multiplexen in Stockholm op kanaal 12 A en 12D te ontvangen, terwijl in Malmö op kanaal 7A of 7C moet worden afgestemd.


Tot en met 1 oktober 2012 kunnen geïnteresseerden zich inschrijven bij de Zweedse autoriteit voor radio en televisie. Hiervoor moet een eenmalig bedrag van 3900 euro worden betaald. Er kan een aanvraag worden ingediend voor capaciteit in alle 34 regio’s, dus landelijke dekking, voor meerdere regio’s of voor één regio. De nieuwe licenties gaan per 1 januari 2013 in en zijn acht jaar geldig. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen