Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: 178 kandidaten voor DAB-licenties

DAB

Bij de Franse mediaregulator CSA zijn in totaal 178 aanvragen binnengekomen voor capaciteit voor digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice. Dit zijn er drie meer dan enkele jaren geleden. Deze maand gaat de CSA alle aanvragen behandelen. In juli worden de winnende partijen bekend gemaakt. Zij kunnen het eerste kartaal van 2013 beginnen met digitaal uitzenden via de ether.

In 2009 schreef de Franse mediawaakhond CSA capaciteit uit voor digitale radio in Parijs, Marseille en Nice. Ondanks de grote interesse (voor Parijs meldden zich alleen al 50 kandidaten) is het nog niet verder dan testuitzendingen gekomen. Definitieve licenties voor uitzendingen van digitale etherradio zijn namelijk nog steeds niet verleend.


Twee jaar eerder stelde Frankrijk DMB-A als standaard voor digitale etherradio aan, maar bij de CSA en diverse commerciële radiostations is twijfel ontstaan of DMB-A wel geschikt is als standaard voor digitale etherradio. Zeker nu de meeste andere Europese landen DAB of DAB+ hebben geadopteerd voor digitale etherradio. Vooral DAB+ is veel efficiënter dan DMB-A en DAB. Inmiddels wordt er ook in Frankrijk overwogen om DAB+ te adopteren als standaard. Verwacht wordt dat eind dit jaar een beslissing wordt genomen.


Begin mei werd de verdeelprocedure voor capaciteit voor digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice heropend. Tot en met 31 mei konden partijen zich melden bij de CSA. Partijen die zich al in 2009 gemeld hadden, werden verzocht hun aanvraag te actualiseren.


In totaal kreeg de CSA 178 aanvragen binnen voor capaciteit in de drie grote steden. Dit zijn er drie meer dan bij de vorige ronde binnenkwamen. Onder de aanvragen bevonden zich 37 nieuwe projecten.


Uit de grote hoeveelheid aanvragen blijkt dat veel Franse radiostations toekomst zien in ‘la radio numérique’. Dit ondanks dat grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) bekend maakten geen heil te zien in DAB+ of DMB-A.


Welke partijen zich precies ingeschreven hebben voor capaciteit in de drie grote steden is niet bekend gemaakt, maar eerder lieten Oui FM, Chante France, MFM Radio, Radio FG en Radio Nova al doorschemeren zoveel mogelijk capaciteit te willen bemachtigen.


Deze maand gaat de CSA alle aanvragen behandelen en beoordelen. In juli wordt bekend welke partijen een licentie krijgen. Deze zullen dan in oktober 2012 toegewezen worden. Daarna krijgen partijen tot en met januari 2013 de tijd om een overeenkomst af te sluiten met een zenderexploitant voor de exploitatie van de multiplex waarop uitgezonden kan worden. De definitieve uitzendingen van de radiostations kunnen dan in de eerste helft van 2013 starten.


De komende maanden start de CSA met de verdeelprocedures voor capaciteit in nog eens 20 regio’s. Wanneer de radiostations in deze gebieden precies kunnen starten met hun digitale uitzendingen is nog niet helemaal bekend. Na de implementatie kan 68% van de Franse grootstedelijke bevolking digitale etherradio ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen