Kies je favoriete radiostation

Dossiers

KPN wint aanbesteding DAB net NPO

DAB

KPN Broadcast heeft de aanbesteding van het landelijke netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB) van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gewonnen. Woensdag hebben KPN en de NPO de overeenkomst ondertekend voor de uitrol van een landelijk etherdistributie netwerk voor digitale radio in Nederland. De overeenkomst gaat in per 1 december 2012 en duurt tot 1 september 2023.

Het nieuwe DAB(+) netwerk zal in drie fasen worden gebouwd. De eerste fase is per 1 december 2012 a.s. operationeel en vervangt voornamelijk het huidige zendernetwerk, om de ontvangst verder te verbeteren. Afhankelijk van het succes van DAB zal NPO besluiten om per 1 september 2015 het netwerk met 14 zendlocaties uit te breiden. Hierdoor wordt een volledige landelijke dekking mogelijk.


Per september 2017 zal het netwerk nogmaals worden uitgebreid met 24 extra zendlocaties waardoor het mogelijk wordt om het radiosignaal moeiteloos binnenshuis te ontvangen. Op termijn zal de huidige DAB standaard worden vervangen door een nieuwe techniek, DAB+. Deze nieuwe techniek geeft de mogelijkheid meer digitale programma’s uit te zenden dan met de T-DAB standaard.


Achtergrond
In 2003 heeft NPO de beschikking gekregen over een vergunning om uit te zenden in frequentie blok 12C. Deze dienst is indertijd ook aanbesteed en uitgevoerd door Nozema (tegenwoordig KPN). Er werd in 2004 begonnen met het digitaal uitzenden van de programma’s van Radio 1, Radio 2 en 3FM volgens de inmiddels verouderde MP2 standaard.


In de jaren daarop werden de programma’s van Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Top 2000 en FunX toegevoegd. Het huidige DAB netwerk van NPO bedekt 70% van de Nederlandse populatie en is te ontvangen in de Randstad en Midden-Nederland. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen