Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Commerciële zenders starten met DAB+ in ZW-Duitsland

DAB

In Zuidwest-Duitsland zijn de eerste regionale commerciële zenders in DAB+ te ontvangen. Afgelopen weekend startten Schwarzwaldradio, Live Radio en Big FM Worldbeats met hun digitale uitzendingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Daarnaast is Big FM Worldbeats ook in DAB+ in Rijnland-Palts te ontvangen.

Al vorig jaar verdeelden de regionale mediaraden voor Baden-Württemberg en Rijnland-Palts capaciteit voor uitzendingen in DAB+. Om de kosten laag te houden mogen de commerciële zenders via dezelfde multiplex als de regionale publieke omroep SWR uitzenden.


Nadat de SWR vorig jaar al startte met uitzenden in DAB+, zijn afgelopen weekend ook de eerste regionale commerciële stations digitaal via de ether te beluisteren. In Baden-Württemberg zijn Schwarzwaldradio, Live Radio en Big FM Worldbeats gestart met uitzenden. De stations zijn onder meer in Heidelberg, Heilbronn, Karlsruhe, Stuttgart, Ulm, Freiburg en het Zwarte Woud te beluisteren op kanaal 11B. Daarnaast is Big FM Worldbeats in delen van Rijnland-Palts te ontvangen op kanaal 11A. In alle gevallen wordt uitgezonden met een bitrate van 72 kbps.


Big FM Worldbeats richt zich geheel op jonge migranten in Zuidwest-Duitsland. Het zusje van de jongerenzender Big FM brengt een mix van muziek uit de Balkanlanden, landen in de voormalige Sovjet-Unie en West-Europa. Daarnaast wordt elke avond vanaf 18 uur op een ander land gefocust. 


Schwarzwaldradio brengt een mix van oldies, evergreens en regionale informatie. Het zusterstation van Hitradio Ohr was al via de kabel te ontvangen en in het Kinzigtal in de ether op 93.0 FM.


Live Radio is een samenwerking tussen Antenne 1, Radio Regenbogen en Radio 7. Het station wil in de toekomst veel concerten en evenementen uit gaan zenden. Op dit moment vinden er testuitzendingen met non-stop muziek plaats.


Het was de bedoeling dat Antenne 1, Radio Regenbogen en Radio 7 ook zouden starten met de sport- en rockzender Arena, maar dit gaat niet door vanwege de te hoge kosten voor sportrechten. Daarnaast zou ook Radyo-Türk via DAB van start gaan in Baden-Württemberg. Deze zender is echter afgehaakt vanwege de te hoge transmissiekosten. In Rijnland-Palts was het de bedoeling dat ook AbslolutRelax zou gaan uitzenden. De softpopzender heeft alsnog besloten om zich te concentreren op Beieren en Hessen, waar de zender wel via DAB te ontvangen is.


Landelijk multiplex
Inmiddels is zenderexploitant Media Broadcast gestart met de verdere uitrol van de landelijke multiplex op kanaal 5C. Van de 18 geplande zenders, staan inmiddels de eerste drie al aan. Het betreft hier de zenders Braunschweig-Brotzem (voor dekking in de stad), Ulm (dekking op de A8 tussen München en Stuttgart) en Heilbronn (dekking knooppunt A6/A81). Hiermee is fase 1 van de uitrol afgerond. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen