Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eerste DAB-klus in Engeland voor Franse VDL

DAB

De Franse zenderexploitant VDL betreedt de Engelse digitale radiomarkt. Vanaf deze zomer mag de exploitant de regionale multiplex van Switchdigital 12 jaar lang in Londen in de lucht houden. Op de London II multiplex zenden momenteel 14 radiostations uit via 10 zenders. Een 11e zender is gepland op de BT Tower.

De London II multiplex van Switchdigital is sinds juli 2000 in de lucht. SwitchDigital is eigendom van UTV Media (eigenaar van Talksport), TIML (eigenaar van Absolute Radio) en Carphone Warehouse. De multiplex zendt uit op kanaal 12C vanaf 10 verschillende zendlocaties in en om Londen. Dit zijn: Alexandra Palace, Arkley, Bluebell Hill, Crystal Palace, Guildford, Hemel Hempstead, Northwood, Otford, Reigate en Zouches Farm.


Vanaf juni 2012 zorgt de Franse zenderexploitant VDL ervoor dat het gehele netwerk in de lucht blijft. Onlangs sloot Switchdigital een contract af met VDL voor de exploitatie van het zenderpark. Momenteel exploiteert het bedrijf al multiplexen, alsmede een groot aantal FM-zenders, in Frankrijk en België.


Het is de bedoeling dat er komende zomer ook een 11e zender bijkomt voor de regionale multiplex van Londen. Om de ontvangst binnenshuis te verbeteren komt er een zender bij op de 189 meter hoge BT Tower in hartje Londen.


Momenteel zijn er 14 radiostations te ontvangen via de multiplex van Switchdigital, waaronder Gold London, XFM London, Absolute Radio 70s, Absolute Radio 00s, Kerrang, The Hits, BBC London 94.9 en French Radio London. Doordat alle stations nog in de verouderde MP2-standaard uitzenden, is er maar weinig bandbreedte per station beschikbaar, waardoor de geluidskwaliteit vaak te wensen overlaat. De meeste stations zenden uit in mono met een bitrate van 64 kbps. Alleen Gold, XFM, The Hits en BBC Londen zenden met meer bandbreedte en in (joint)stereo uit. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen