Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Flinke opmars voor DAB in Zwitserland

DAB

Digital Audio Broadcasting (DAB) is in Zwitserland met een flinke opmars bezig. De afgelopen vijf jaar is het aantal verkochte DAB-ontvangers explosief gestegen. Het afgelopen jaar gingen er 230.000 toestellen over de toonbank en verwacht wordt dat dit jaar de magische grens van één miljoen bereikt gaat worden. Vooral in Duits Zwitserland is DAB behoorlijk populair.

Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen.


Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland. Vooral in Duits Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.


Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits Zwitserland via de ether uit te zenden.


In eerste instantie besloten acht commerciële stations via DAB te gaan uitzenden, maar de afgelopen jaren is het aanbod flink toegenomen. Bijna alle grote commerciële radiostations in Duits Zwitserland zenden inmiddels in grote delen van het land uit in DAB+.


Doordat er steeds meer keuze komt via DAB+, in Duits Zwitserland zijn op veel plaatsen ongeveer 30 verschillende radiostations digitaal te ontvangen, gaan inmiddels ook de DAB-ontvangers als zoete broodjes over de toonbank. Want waren er in 2006 nog amper 15.000 toestellen verkocht, eind 2011 stond de teller al op 880.000. Het afgelopen jaar is een recordaantal van 230.000 ontvangers over te toonbank gegaan. Verwacht wordt dat dit jaar de grens van één miljoen wordt bereikt.


Inmiddels luistert bijna een kwart van de inwoners van Zwitserland digitaal naar de radio. Een vaste lezer van Radio.NL in Zwitserland bevestigt dat DAB steeds meer ingeburgerd raakt bij de Zwitsers. Digitale radio wordt momenteel hevig gepromoot en ontvangers worden steeds goedkoper. Alleen DAB-autoradio’s zijn nog steeds nauwelijks in de winkel te verkrijgen.


In de loop van dit jaar kunnen inwoners van Duits Zwitserland waarschijnlijk nog meer radiostations ontvangen via DAB. Er zijn vergevorderde plannen om een aantal regionale multiplexen uit te rollen, die elk in een beperkt deel van Duits Zwitserland te ontvangen zijn. Hierdoor wordt het ook mogelijk voor kleinere radiostations om via DAB te gaan uitzenden. Tevens zullen dan ook de verschillende regionale nieuwsedities van het publieke DRS1 via DAB uit worden gezonden. Momenteel is dit niet mogelijk omdat DRS1 via de landelijke multiplex op kanaal 12C uitzendt.


Mediaregulator BAKOM onderzoekt momenteel hoeveel radiostations er interesse hebben om via één of meerdere van deze regionale multiplexen te gaan uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen