Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oostenrijk blaast test met DAB+ af

DAB

Radiostations uit Oostenrijk zullen voorlopig niet via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen zijn. Dit voorjaar was er een test met DAB+ in de regio Wenen gepland, maar deze is door de publieke omroep ORF afgeblazen. De omroep wil het geld liever besteden aan een nieuw op te zetten kinderzender.

Het is niet de eerste keer dat er getest wordt met DAB in Oostenrijk. In 1999 startten de vier radiostations van de ORF (Österreich 1, Radio Wien, Hitradio Ö3 en FM4) met uitzenden via DAB. De publieke omroep en de ORS wilden hiermee testen hoe het DAB-zenderpark het beste opgezet kon worden. Ruim een jaar later begon ook een pilot in de regio Innsbruck (Tirol), waar eveneens vier radiostations werden uitgezonden (Österreich 1, Radio Tirol, Hitradio Ö3 en FM4).


Uitgezonden werd echter in de verouderde MP2-standaard. Maar omdat er een nieuwe standaard kwam (MP4, ofwel DAB+), en omdat mediaregulator RTR nog niet wilde vastleggen wat nu eigenlijk de standaard werd voor digitale radio, werden alle testuitzendingen in december 2008 gestaakt.


In mei 2011 kondigde zenderexploitant ORS een nieuwe test aan Dit keer met DAB+. Met name de ORF was erg onder de indruk van de interesse die in Zwitserland en Duitsland is ontstaan in DAB+. Momenteel worden in beide landen op grote schaal multiplexen voor DAB+ uitgerold.


Vorige week werd echter bekend dat de test met DAB+ in de regio Wenen voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Tegenover het dagblad Die Presse verklaart Karl Amon, hoofd radio van de ORF, eerst af te willen wachten hoe de techniek zich in Duitsland ontwikkelt. “Na enkele maanden is nog niet te zeggen of het een succes wordt of niet,” aldus Amon.


De prioriteit ligt bij de ORF momenteel op het starten van een nieuwe radiozender voor kinderen. Momenteel zijn jongeren bij de ORF aangewezen op FM4, maar deze zender is eigenlijk pas voor jongeren vanaf 12 jaar. De ORF wil nu graag een zender voor kleinere kinderen, neemt daarbij het Duitse Radio Teddy als voorbeeld.


Het is de bedoeling dat de nieuwe kinderzender in het najaar van start gaat. Vooralsnog zal het uitsluitend via internet te ontvangen zijn. De kosten voor het nieuwe station zijn geraamd op ongeveer een miljoen euro per jaar. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen