Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Smooth Radio start 70’s station via DAB

DAB

Het easy listening netwerk Smooth Radio in het Verenigd Koninkrijk is gestart met een 70’s station via Digital Audio Broadcasting (DAB). Sinds afgelopen dinsdag is Smooth 70s te ontvangen via de landelijke muiltiplex van Digital One. Het station vervangt Smooth Christmas, dat sinds november uitzond.

VK: Smooth Radio start 70’s station via DAB Smooth 70s bestaat al sinds afgelopen zomer. Samen met Smooth 60s en Smooth Soul is het één van de themakanalen van Smooth Radio op internet. Nu is besloten om Smooth 70s verder uit te bouwen als volwaardig radiostation, al is er voorlopig uitsluitend non-stop muziek te horen. Reclame en gepresenteerde programma’s ontbreken vooralsnog.

Op Smooth 70s zijn artiesten als Elton John, Hot Chocolate, Kate Bush, Don McLean, Neil Diamond, Barry White, Paul Simon, Billy Joel, Diana Ross, Lional Richie, The Real Thing te horen. Maar ook bijvoorbeeld Cliff Richard, die niet op de playlist van Absolute Radio 70s voorkomt, is regelmatig te horen op Smooth 70s.

Helaas heeft Smooth Radio eigenaar GMG Radio besloten om met betrekking tot DAB de algemene tendens in het Verenigd Koninkrijk door te zetten: kwantiteit voor kwaliteit verkiezen. Zowel Smooth Radio als Smooth 70s zenden namelijk in de verouderde MP2-standaard uit in mono met een bitrate van slechts 80 kbps. Tot twee maanden geleden zond Smooth Radio nog in stereo uit met een bitrate van 112 kbps.

Op de landelijke multiplex van Digital One zenden momenteel 14 radiostations uit in de MP2-standaard, waardoor de geluidskwaliteit van veel stations slecht is. Naast Smooth Radio en Smooth 70s zenden ook Absolute Radio 90s, Amazing Radio en Premier Christian Radio met een te lage bitrate uit. De laatste drie (muziek)stations presteren het zelfs om met slechts 64 kbps uit te zenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen