Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Landelijk DAB-net breidt uit naar de Eifel

DAB

Nadat eerder deze maand al de inwoners van de Noord-Duitse stad Schwerin getrakteerd werden op een extra kerstcadeautje, was het afgelopen week de beurt aan de Eifel. Afgelopen woensdag werd in het Duitse laaggebergte een nieuwe zender voor de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) aangezet. Uitgezonden wordt vooralsnog op kanaal 12A.

Duitsland: Landelijk DAB-net breidt uit naar de Eifel Sinds 1 augustus heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Via 29 zenders zijn inmiddels 14 publieke en commerciële radiostations, samen met een aantal themakanalen, in bijna alle grote steden te ontvangen.

Onder meer in Berlijn. München, Neurenberg, Frankfurt, Keulen, Düsseldorf, Stuttgart, Hannover, Bremen, Kiel, Hamburg, Leipzig en Dresden is de multiplex te ontvangen. Ongeveer 50% van de Duitse bevolking kan de landelijke DAB-multiplex buitenshuis ontvangen. Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 30%.

Enkele weken geleden werd in Schwerin een nieuwe zender voor de landelijke multiplex in gebruik genomen, waardoor in elke deelstaat tenminste één zender aan staat. Afgelopen woensdag was het de beurt aan de Eifel, gelegen in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Vanaf de zender Daun, tussen Trier en Euskirchen, wordt nu uitgezonden met 500W.

Opvallend is dat op kanaal 12A wordt uitgezonden, terwijl de overige zenders van de landelijke multiplex in West- en Zuid-Duitsland uitzenden op de kanalen 5B en 5C. Dit komt omdat in Daun gebruik wordt gemaakt van de oude zendinstallatie van de SWR, de publieke omroep voor Rijnland-Pals en Baden-Wurttemberg.

Tot voor kort zond de SWR in Rijnland-Palts uit op kanaal 12A. Tegenwoordig wordt vanaf de zenders Koblenz, Trier, Kinz en Haardtkopf uitgezonden op kanaal 11A en heeft de SWR de zender Daun buiten werking gesteld. Onduidelijk is nog of en wanneer uitzendingen van de landelijke multiplex in Daun omschakelen naar kanaal 5B of 5C. Doordat op een andere frequentie wordt uitgezonden, moeten luisteraars in de auto die naar de Eifel rijden handmatig hun radio opnieuw instellen. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen