Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Australië: Flinke opmars voor DAB+

DAB

Ondanks dat consumenten de hand nog steeds op de knip houden, zit DAB+ in Australië in de lift. In het derde kwartaal van dit jaar werd een nieuw record aan DAB-ontvangers verkocht. Inmiddels zijn er ‘down under’ sinds augustus 2009 al een slordige 604.000 verkocht, waarbij het overgrote deel het afgelopen jaar werd verkocht.

Australië: Flinke opmars voor DAB+ In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden via DAB+.

In juli van dat jaar volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations.

Eind juli 2010 werd er gestart met testuitzendingen in Canberra, de hoofdstad van Australië. Darwin volgde in Augustus 2010.

Het aantal beschikbare stations verschilt per radiomarkt. Zo zijn er in Melbourne 50 radiostations te ontvangen, terwijl dit er in Darwin slechts vijf zijn.

Inmiddels ontdekken ook de consumenten in de grote steden welke extra’s en voordelen digitale radio te bieden heeft, want DAB-ontvangers gaan momenteel als warme broodjes over de toonbank. Het derde kwartaal van 2011 werden er bijna 100.000 DAB-radio’s verkocht, waarmee het record van kerst 2010 verbroken is. Sinds augustus 2009 al een slordige 604.000 verkocht.

Vooral het afgelopen jaar is het aantal verkochte ontvangers explosief gestegen, want in juli 2010 stond de teller nog op 150.000 verkochte ontvangers. Sinds die tijd zijn er meer dan 450.000 toestellen verkocht. Met kerst wordt daarom opnieuw flink geadverteerd om de verkoop verder op te stuwen.

Ook uit luisteronderzoek blijkt dat het luisteren via digitale etherradio in de lift zit. Inmiddels luisteren er wekelijks ruim 940.000 luisteraars via DAB naar de radio, wat goed is voor 7,6% van de totale luistertijd. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen