Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: NDR start met uitzenden in DAB+

DAB

De Noord-Duitse regionale publieke omroep NDR is dinsdag (22 november) gestart met uitzenden in DAB+. Vooralsnog zijn de uitzendingen alleen in en om grote steden te ontvangen, alsmede op delen van de transitroutes A1 en A7. De radioprogramma’s van de NDR worden ondersteund met slide-shows waarin onder meer te zien is welk programma er bezig is en welke plaat er te horen is.

Duitsland: NDR start met uitzenden in DAB+ In het verleden zond de NDR in delen van Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren de programma’s NDR 1, NDR Info, alsmede de themakanalen NDR 2 Plus en NDR Musik Plus en de verkeerszender NDR Traffic uit. Allen echter in de verouderde MP2-standaard.

Nu Duitsland officieel heeft gekozen voor DAB+ en de landelijke multiplex al sinds augustus in de lucht is, heeft de NDR besloten weer via digitale etherradio te gaan uitzenden. Sinds dinsdag zijn NDR 1, NDR 2, NDR Kultur, NDR Info en N-Joy in DAB+ te ontvangen. Uitgezonden wordt met een bitrate van 96 kb/s. Daarnaast start de omroep binnenkort met het themakanaal NDR Musik Plus en keert NDR Traffic terug. Ook deze stations gaan uitzenden in DAB+.

Vooralsnog zijn de uitzendingen alleen in de regio’s Hannover, Hamburg, Kiel, Schwerin en Bremen/ Delmenhorst, alsmede op de A1 tussen Bremen en Hamburg en op de A7 tussen Hamburg en Hannover. Van NDR 1 is in elke deelstaat alleen de editie voor de specifieke deelstaat te ontvangen. In Nedersaksen is dit NDR 1 Niedersachsen, in Hamburg NDR 90,3, in Sleeswijk-Holstein NDR 1 Welle Nord en in Mecklenburg-Voorpommeren NDR 1 Radio MV.

In Sleeswijk-Holstein wordt uitgezonden op kanaal 9C, in Hamburg op kanaal 7A en in Mecklenburg-Voorpommeren op kanaal 12B. In Nedersaksen hangt het kanaal af van de omgeving. Hier wordt namelijk uitgezonden op de kanalen 6A, 6D en 12A. Een overzicht van de gebruikte kanalen en het bereik van de multiplexen is in dit document van de NDR te vinden.

Naast geluid zendt de NDR ook beeld uit via DAB. De uitzendingen worden namelijk ondersteund met een slide-show. Hierin is te zien welk programma er bezig is, welke presentator er achter de microfoon zit en welke plaat er te horen is. Daarnaast zijn ook de hoofdpunten uit het nieuws en het weerbericht te zien.

Hessen
Zuidelijker in Duitsland is de Hessischer Rundfunk (hr) gestart met testuitzendingen in DAB+. Sinds vorige week zijn de stations hr1, hr2, hr3, hr4 (Studio Frankfurt), hr Info en You FM te ontvangen op kanaal 7B via de zenders Großer Feldberg, Mainz-Kastel en Frankfurt-Europatoren. Begin december worden de testuitzendingen omgezet in definitieve uitzendingen.

Het is voor het eerst in 10 jaar dat radiostations van de hr weer via DAB te ontvangen zijn. In 2001 testte de omroep voor Hessen korte tijd met DAB, maar veel verder is het nooit gekomen. In 2007 was enige tijd de verkeerszender hr Digi Verkehr te ontvangen. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen