Kies je favoriete radiostation

Dossiers

5 Aanvragen voor DAB+capaciteit Zuid-Duitsland

DAB

De regionale mediaraad van Baden-Württemberg, de LFK, heeft vijf aanvragen voor capaciteit op de regionale multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) binnengekregen. Opvallend is dat, net als in Rijnland-Palts, alle grote radiostations ontbreken. Het is de bedoeling dat de capaciteit nog dit jaar verdeeld gaat worden.

5 Aanvragen voor DAB+capaciteit Zuid-Duitsland Begin oktober startte de LFK de verdeelprocedure voor DAB-capaciteit in Baden-Württemberg. Ruimte is er momenteel voor slechts drie tot vier commerciële radiostations. Dit komt doordat de commerciële stations de multiplex moeten delen met de publieke omroep SWR.

De omroep neemt 75% van de kosten voor het in de lucht brengen en houden van de multiplex voor zijn rekening, waardoor het voor commerciële stations interessant is om via digitale etherradio te gaan uitzenden.

Maar ondanks dat de kosten laag zijn is er weinig interesse bij de grote radiostations om uit te gaan zenden via DAB. De LFK kreeg namelijk vijf aanvragen voor capaciteit binnen, waarbij stations als Antenne 1, Big FM, Hitradio Ohr, Radio Regenbogen en Radio 7 zelf ontbreken. Wel hebben een aantal van deze stations een aanvraag ingediend voor een ander themastation.

Big FM wil, net als in Rijnland-Palts, starten met Worldbeats,een  jongerenstation voor migranten. Hitradio Ohr wil capaciteit voor zusterstation Schwarzwald Radio. Deze zender werd in 2008 nieuw leven ingeblazen en is momenteel via een zwakke FM-frequentie in het Zwarte Woud te beluisteren. Radio Regenbogen, Antenne 1 en Radio 7 hebben de handen ineengeslagen voor DigitalRadio BW. Zij willen starten met twee stations: de sport- en rockzender Arena en de evenementenzender LiveRadio. Tenslotte diende Natus Media GmbH een verzoek in voor Radyo-Türk.

Het is de bedoeling dat de capaciteit nog dit jaar verdeeld wordt. De radiostations kunnen dan uiterlijk in april 2012 starten met uitzenden. Via een tiental zenders is de multiplex dan in grote delen van Baden-Württemberg te ontvangen. In eerste instantie alleen in en om grote steden als Karslruhe, Ulm en Stuttgart, maar het is de bedoeling dat binnen afzienbare tijd ontvangst langs de hele A5 en A8 mogelijk is. Momenteel is de SWR druk bezig met de ombouw en opbouw van het DAB-netwerk. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen