Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Vraag naar 3e landelijk DAB-netwerk

DAB

In de Engelse radiowereld gaan steeds meer stemmen op om het plan voor een tweede landelijk DAB-multiplex voor commerciële radio weer van stal te halen. Een licentie hiervoor werd al in 2007 vergeven, maar in het najaar van 2008 werd de licentie ongebruikt teruggegeven aan mediaregulator Ofcom.

VK: Vraag naar 3e landelijk DAB-netwerk Nu de opmars van DAB doorzet is de vraag naar extra ruimte groter dan ooit, zo meldt RadioToday.

Het Verenigd Koninkrijk kent momenteel twee landelijke DAB-multiplexen, alsmede een groot aantal regionale en lokale multiplexen. Van de landelijke multiplexen is er één in handen van de BBC. De ander wordt geëxploiteerd door Digital One en is bestemd voor commerciële radiostations.

Zowel de multiplex van de BBC als die van Digital One zitten propvol. Via de laatste zenden momenteel zelfs 14 radiostations uit. Omdat Engeland nog gebruik maakt van de verouderde MP2-standaard is de geluidskwaliteit regelmatig nog slechter dan FM. Om meer stations ruimte te beiden zou de bandbreedte van bestaande stations nog verder omlaag moeten. Zo zenden Smooth Radio en Jazz FM momenteel met minder bandbreedte uit om ruimte te maken voor Smooth Radio X-mas.

Volgens Ford Ennals, directeur van Digital Radio UK, is er veel vraag naar een tweede landelijke multiplex voor commerciële radio. Voor ruimte op de multiplex van Digital One is inmiddels een wachtlijst ontstaan.

In 2007 gaf Ofcom al een licentie uit voor een tweede landelijke multiplex voor voor commerciële radio. Deze werd toen gewonnen door 4Digital, een initiatief van Channel 4. In het najaar van 2008 besloot 4Digital de licentie echter weer terug te geven, nadat het nog steeds niet was gelukt om de multiplex in gebruik te nemen. Sindsdien ligt de licentie op de plank bij Ofcom.

Volgens Ennals had de teruggave destijds niets te maken met te weinig interesse vanuit de radiowereld. Channel 4 won de licentie maar had geen concrete plannen en onvoldoende financiële steun om er iets mee te doen.

Ofcom zelf zegt vooralsnog geen plannen te hebben om de licentie opnieuw te verdelen. Wel houdt het nauwlettend in de gaten of er vraag is naar extra ruimte. Zodra deze vraag er voldoende is wordt er opnieuw gekeken of de licentie opnieuw verdeeld moet worden. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen