Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DAB veranderingen in Beieren

DAB

In de Duitse deelstaat Beieren wordt momenteel hard gewerkt aan de verdere uitbreiding van Digital Audio Broadcasting (DAB). Sinds maandag is de popzender Mega Radio in bijna de hele deelstaat in DAB+ te ontvangen. Radio Gong 96.3 en Radio2Day zijn recent begonnen met uitzenden in DAB+ op de lokale multiplex in München.

DAB veranderingen in Beieren In oktober 2011 kreeg Mega Radio, samen met Antenne Bayern Digital, Antenne Bayern Info Digital, RT1 in the Mix en AbsolutRelax capaciteit toegewezen op de regionale multiplex in Beieren. De afgelopen maanden was het station alleen in de verouderde MP2-standaard via de lokale multiplexen in München, Neurenberg, Augsburg en Ingolstadt te ontvangen. Door de overstap naar de regionale multiplex zijn de uitzendingen via de lokale multiplexen beëindigd.

Mega Radio brengt de beste hits van nu, afgewisseld met hits uit de jaren ’00 en classics uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Tussen 6 en 18 uur worden gepresenteerde programma’s uitgezonden. Ook is er elk uur actueel nieuws, weer en verkeer te horen.

Het radiostation zendt uit via kanaal 12D, dat met 39 zendmasten ongeveer 94% van Beieren dekt. Momenteel zenden via deze multiplex al Rock Antenne, Radio Galaxy, On3 Radio, B5 Plus, Bayern Plus en BR Klassik in de oude MP2-standaard uit. Binnen enkele weken starten ook Antenne Bayern Digital, Antenne Bayern Info Digital, RT1 in the Mix en AbsolutRelax met uitzenden in DAB+ via dit multiplex.

Op de lokale multiplex in München zijn de radiostations Gong Mobil en Digital Classix omgeschakeld van DAB naar DAB+. Hierdoor is ruimte vrij gekomen om ook de lokale stations Radio Gong 96.3 en Radio2Day digitaal uit te kunnen laten zenden in DAB+.

Afgelopen zondag zond de Bayerisches Fernsehen een item over DAB uit in Bayrischen Fernsehen. Deze is terug te zien op Youtube.

Hessen
In Hessen is zenderexploitant Hessen Digital Radio (HDR) gestart met testuitzendingen in DAB+. Vanaf zender Frankfurt-Europatoren worden op kanaal 12C twee stations aangebodem met verschillende foutcorrecties. Op verzoek van diverse commerciële radiostations die mogen gaan uitzenden wordt gekeken welke uitzendingen het beste bereik hebben.

Vanaf begin volgend gaat worden uitgezonden op kanaal 11C. Uitgezonden wordt niet alleen vanaf zender Frankfurt-Europatoren maar ook vanaf zendlocatie Großen Feldberg.

Acht radiostations mogen via de regionale multiplex in Hessen gaan uitzenden. Dit zijn onder meer Hit Radio FFH en een nog op te zetten digitaal themakanaal FFH-Seasons, de pop-rockzender Radio BOB, Energy Rhein-Main, Radio Fortuna, de christelijke zender Radio Horeb en AbsolutRelax. Grote vraag is alleen of Radio BOB en Radio Horeb gebruik gaan maken van de capaciteit. Beide stations zijn namelijk ook al gestart met uitzenden via de landelijke multiplex. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen