Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland: Radio 105 ook via DAB+

DAB

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland start opnieuw een commerciële zender met uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Met ingang van 1 december zal ook de jongerenzender Radio 105 (One-O-Five) uit Zürich te ontvangen zijn in DAB+. Een maand eerder starten de testuitzendingen al. Radio 105 volgt hiermee andere commerciële zenders als Radio 24, Energy Zürich, Radio Basel, Radio Top en Radio Argovia, die al eerder begonnen met uitzenden via DAB+.

Zwitserland: Radio 105 ook via DAB+ Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen. Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland. Vooral in Duits-Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.

Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits-Zwitserland via de ether uit te zenden.

In eerste instantie besloten acht commerciële stations via DAB te gaan uitzenden, waaronder Radio Basel, Energy Zürich en Top Two. De afgelopen jaren is het aanbod echter flink toegenomen. Eerder dit jaar besloten ook Radio Argovia, Radio Top, Radio Sunshine en Radio Central te gaan uitzenden via DAB+. Afgelopen zomer volgde ook Radio 24, één van de populairste zenders in de regio Zürich.

Met ingang van 1 december is ook Radio 105 via DAB+ te ontvangen. De jongerenzender is momenteel al via FM in de regio Zürich te ontvangen, alsmede in heel Duits-Zwitserland via de kabel. Het verkrijgen van de FM-frequentie ging overigens niet zonder slag of stoot, want hier ging een jarenlange juridische strijd aan vooraf. Pas in 2008 kreeg Radio 105, toen nog onder de werktitel ‘Music First’, de felbegeerde FM-frequentie in Zürich toegewezen.

DAB is momenteel met een flinke opmars bezig in Duits-Zwitserland. Inmiddels zijn er al 750.000 DAB+ ontvangers over de toonbank gegaan. Verwacht wordt dat volgend jaar de magische grens van één miljoen gepasseerd gaat worden. Daarnaast krijgt Duits-Zwitserland vanaf 2012 ook regionale multiplexen, waardoor ook kleinere commerciële stations in DAB+ kunnen gaan uitzenden. Ook zijn dan eindelijk de regionale nieuwsbulletins van DRS 1 via DAB te ontvangen.

Door de start van DAB+ in Duitsland hebben bekende Duitse automerken als Volkswagen, Audi en BMW besloten om hun auto’s uit te rusten met een DAB+ radio. Deze auto’s worden ook naar Zwitserland geëxporteerd. Verwacht wordt dat de opmars van DAB hierdoor stevig doorzet. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen