Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Versnelde uitrol DAB+netwerk

DAB

In Duitsland worden het komende jaar nog eens 15 tot 20 nieuwe zenders voor de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) aangezet. Dit maakten zenderexploitant Media Broadcast en de radiostations die uitzenden op de multiplex bekend tijdens de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn bekend. Aanvankelijk zou het netwerk pas in 2014 verder uitgebouwd worden.

Duitsland: Versnelde uitrol DAB+netwerkSucces?
Sinds 1 augustus heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Via 27 zenders zijn inmiddels 12 publieke en commerciële radiostations in bijna alle grote steden te ontvangen. Onder meer in Berlijn. München, Neurenberg, Frankfurt, Keulen, Düsseldorf, Stuttgart, Hannover, Bremen, Kiel, Hamburg, Leipzig en Dresden is de multiplex te ontvangen. Ongeveer 50% van de Duitse bevolking kan de landelijke DAB-multiplex buitenshuis ontvangen. Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 30%.

Ondanks dat er nog geen officiële cijfers zijn over het aantal verkochte DAB-ontvangers, lijkt het erop dat digitale etherradio aanslaat in Duitsland. Volgens de website Radioszene heeft de christelijke zender ERF Radio, die te ontvangen is via de multiplex, de afgelopen vier weken al 4000 DAB-ontvangers via zijn webshop verkocht.

Uitrol
Mede hierdoor zijn zenderexploitant Media Broadcast en de radiostations die uitzenden via de multiplex teruggekomen op hun plannen. Aanvankelijk zou namelijk pas vanaf zomer 2014 verder worden gegaan met de uitrol van de landelijke multiplex, maar tijdens de IFA 2011 werd bekend dat er het komende jaar 15 tot 20 nieuwe zenders bijkomen. Waar deze precies komen te staan is nog niet bekend, maar prioriteit ligt bij de verbetering van de ontvangst langs de belangrijkste autobahnen.

Vlak voor de start van de IFA is ook de publieke omroep RBB voor Berlijn en Brandenburg gestart met uitzenden in DAB+. In de regio Berlijn zijn Antenne Brandenburg, Radio Berlin 88.8, Radio Eins, Inforadio, Kulturradio, Funkhaus Europa en Fritz nu digitaal via de ether te beluisteren. Ook Bayern 2 en het testkanaal van de Bayerischer Rundfunk zijn toegevoegd. Daarnaast zijn WDR 2 en de commerciële zender Radio B2 nog in de oude MP2-standaard te beluisteren in de Duitse hoofdstad..

Bob van start
Afgelopen maandag is de pop-rockzender Radio Bob officieel gestart met uitzenden via de landelijke multiplex. Voorheen was de zender uitsluitend via FM in Hessen te ontvangen. Deze hele week is via DAB een speciale Top 1000 met de grootste rockhits aller tijden te horen. Deze lijst wordt gepresenteerd door presentator Konstantin Winkler en H-Blockx zanger Henning Wehland. Daarna zal het programma van Bob uit Hessen worden doorgegeven. Wel zullen de regionale elementen als nieuws, weer en verkeer worden vervangen door landelijke items of pauzemuziekjes.

Storing
In de regio Dortmund moesten luisteraars het afgelopen weekend zonder DAB-ontvangst doen. Op last van de politie en de Bundesnetzagentur, die notabene zelf de frequenties heeft toegewezen, was de zender namelijk uitgezet. De DAB-uitzendingen op kanaal 5A zouden namelijk storen op de analoge politieradio. Voor afgelopen weekend was er een grote demonstratie in Dortmund gepland en de politie wilde geen enkel risico lopen qua bereikbaarheid. Inmiddels is de zender Dortmund weer aangezet. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen