Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de sneeuwende Staten (deel 23)

Columns

Ok, nu ben ik het zat. Dit is belachelijk. Dan denk je in een beschaafd technologisch vooruitstrevend land te wonen. En ook nog in een stad van enige betekenis. De hoofdstad van het machtigste land ter wereld, met het beste leger ter wereld en het grootste ruimtevaartprogramma.

Dan neem je aan dat men voorbereid is op het een en ander. Maar neeheeee hoor. Een paar vlokjes sneeuw en de stad ligt op zijn gat. En zo-ook de media. En dus kan ik mijn frustraties tegen u, waarde lezer, luchten.

Wat is er aan de hand? Er is een beetje sneeuw gevallen vannacht. Ok, een flink pak. Hoeveel? Volgens 'the weather channal', het 24 uurs weerkanaal, is er in Washington, DC 7" sneeuw gevallen.

Voor diegenen die alleen maar metrisch kunnen denken, da's bijna 18 cm; een inch is 2,54 cm en wordt afgekort tot een dubbel aanhalingsteken: ".

Achttien centimeter is een pak, zou je denken. Maar toen ik vanmorgen bij mij in de straat ff een objectieve meting deed, kwam ik tot een andere conclusie. Ik heb best grote handen, maar mijn wijsvinger is geen 7" lang. Nu moet ik zeggen dat hier op mijn werk de sneeuw maarliefst tot mijn knokkels kwam, maar ook dat is geen 7".

Nu denk je misschien dat Washington een hele grote stad is, en dat er misschien in een ander hoekje van de stad meer gevallen is. Dat kan natuurlijk, maar toevallig zeiden ze erbij waar er gemeten was (op het vliegveld namelijk) en daar woon ik maar 4 km vanaf. Bovendien is Washington, DC zelf niet zo groot. Dat heb ik al eens uitgelegd.

Anyway, 4-7" sneeuw dus. Best een pak. Levert vast wat verkeersproblemen op, denk je dan. Nou, dat valt wel mee dus. Er is namelijk geen verkeer vandaag. Want wat er gebeurt als er een beetje sneeuwdreiging is hier, is dat de stad op zijn gat gaat.

Het begon gistermorgen. Het weersvoorspelling gaf een 'Winter Storm Warning' af beginnend om een uur of 16 gistermiddag, durend tot een uur of 13 vandaag. Dat klinkt best dreigend. Winter Storm Warning. Wohoo, denk je als Nederlander dan. Storm! Liggen de dakpannen vast? Zitten de ramen dicht?

Nou, die voorzorgsmaatregelen zijn niet genoeg hier als je weer gelooft wat de berichten zeggen. Bij uitzondering zal ik een letterlijk stukje tekst van zo'n officiële Winter Storm Watch hieronder kopiëren. In het Engels. Zodat jullie zelf kunnen zien dat rampspoed, ontij en bijna het einde van de wereld aangekondigd wordt in zo'n bericht van 'the National Weather Service', zeg maar het KNMI hier.

WINTER STORM WARNING THIS MORNING UNTIL 1:00PM EST
Urgent - Winter Weather Message National Weather Service Baltimore MD/Washington DC 340 AM EST Fri Feb 7 2003

...Winter Storm Warning This Morning...

Snow Will Continue Through Mid Morning...And Then Taper To Snow Showers Before Ending By Noon. Total Snowfall Is Expected To Be Between 6 And 9 Inches.

Dat is best indrukwekkend, niet? Storm. De hele morgen sneeuw. 6-9" sneeuw. Het oude bericht van gistermiddag is al weg, maar dat voorspelde nog meer van hetzelfde maar dan van 16 uur gistermiddag. Het begon overigens pas om een uur of 20 te sneeuwen.

Welnu, ik kijk nu (11h17) uit het raam, en wat zie ik: het is droog. Oh nee, er komt nog een enkel sneeuwvlokje voorbij. Ja, en nog een. Niet helemaal dus. Vanmorgen toen ik hierheen kwam, was het wel droog. Toen ik opstond was het ook droog. Niks geen sneeuw. Beetje overdreven dus, die Winter Storm Watch.

Enfin, gisteravond lag ik lekker verbaasd naar de docu over Wacko Jacko te kijken (jawel, die werd hier een dag later uitgezonden dan in Nederland) en het begon al. In iedere commercial break zat een weersupdate, en de weerticker liep lekker door het beeld om aan te geven hoe slecht het wel niet zou worden. Ik keek nog eens uit het raam en zag het vredig sneeuwen. Niks aan de hand. Op het balkon lag nog geen halve centimeter.

Maar het leed was al geschied. Alle kanalen hadden al besloten dat er een ramp zou gaan gebeuren, en dus werden alle noodsenarios uit de kast getrokken. Het lokale nieuws zat vol met waarschuwingen en de meeste scholen besloten maar alvast dicht te gaan, inclusief de universiteiten.

Dat scholen dicht gaan is nog een beetje te begrijpen. Amerikaanse kids worden met die bekende gele schoolbussen opgehaald, en je wilt het als schoolbestuur niet op je geweten hebben dat zo'n schoolbus van de weg af schuift, dus gooi je de school maar dicht.

Maar de universiteiten gaan ook dicht, en dat terwijl alle studenten hier gewoon op de campus wonen. Maar blijkbaar is het onmogelijk voor studenten om door een paar cm sneeuw te lopen.

Zelfs ik kwam zonder problemen op mijn werk. Ok, ik ben niet komen fietsen, maar de voetpaden waren inmiddels netjes schoongeveegd, en de metro en bus reden ook netjes. Fietspaden - jawel ze bestaan hier - worden trouwens gebruikt als verzamelstrook voor van de weg geschoven sneeuw.

Op de radio worden nu nog constant weerupdates gegeven, en vanmorgen werd op tv zowaar de nationale programmering weggedrukt voor 'continuing news' over de storm. En daar was ik erg boos over. Want ik had me zo verheugd op het bonus interview van de maker van de Wacko Jacko docu in 'Live with Regis en Kelly'.....

Het allerergste is nog wel, dat het echt aan de stad hier ligt. Ik ken inmiddels genoeg mensen die oorspronkelijk uit het noorden van de VS komen (Washington ligt op de grens tussen noord en zuid). Zij zijn in hun jeugd door meters sneeuw naar school gegaan. Het enige excuus voor hen was als het nog zo hard sneeuwde dat autorijden uberhaupt niet mogelijk was. Of als er in de laatste paar uur echt een dik pak (meer dan een voet (30cm)) gevallen was, waardoor de wegen echt nog onbegaanbaar waren.

Het gevolg is wel dat alle scholen dicht zitten, alle universiteiten, en veel bedrijven. Mensen hebben zo maar weer een vrije dag te pakken. IJsvrij. Zoals al gezegd: de stad ligt stil.

Moraal van het verhaal? Zelfs als er niks ernstigs aan de hand is, en je dat zelf kunt controleren door gewoon naar buiten te lopen, maken de media het hier groter, erger en rampzaliger dan het is. En wie zei er dat Saddam Hoessein goed in propaganda was?


Een frisse groet vanuit een wit Washington, DC,
Jasper.
Uw Vliegende Radiowereldreporter.


PS: Deze column heb ik vrijdag geschreven. Wegens de verbouwing van de Radiowereld redactie komt hij vandaag pas uit. Maandag was het trouwens weer raak. Ik gooi er nog ff een paniekberichtje in:

...Winter Weather Advisory In Effect Until 2 PM...

Snow Will Begin Between 4 And 6 AM And Continue Through The Morning. The Snow Will End By Early Afternoon. Total Snow Accumulation Is Expected To Be 1 To 3 Inches.

A Winter Weather Advisory Is Issued When Snow Is Forecast To Develop In The Affected Areas...But Accumulations Are Expected To Be Light. Any Snow Would Make Driving Difficult...But Not Impossible.

Let op. Dit is geen Winter Storm Warning, maar slechts een Winter Weather Advisory. Dus dan kun je nog wel naar je werk :'-( Oh ja, het weer nu? Hele lichte sneeuw. Heeelle lichte sneeuw.

Gerelateerde Artikelen