Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Weinig interesse voor DAB in Rijnland-Palts

DAB

In de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is er maar weinig interesse bij commerciële radiostations voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Afgelopen week sloot de inschrijfperiode voor capaciteit op de regionale multiplex en bij de mediaraad BLM kwamen slechts drie aanvragen binnen. Opvallend is dat alle grote radiostations ontbreken.

Weinig interesse voor DAB in Rijnland-Palts Eerder dit jaar onderzocht de BLM al of er interesse was bij commerciële radiostations om via DAB te gaan uitzenden in Rijnland-Palts. Toen bleek al dat er weinig draagvlak onder de radiostations was. Het grote struikelpunt was hierbij voornamelijk de (hoge) kosten die hiermee gemoeid zijn.

De BLM besloot hierop met de regionale publieke omroep SWR om tafel te gaan zitten. Deze is bereid om 75% van de kosten voor het in de lucht houden van de regionale multiplex voor zijn rekening te nemen. Hierdoor zou uitzenden via DAB voor radiostations nog maar 60.000 euro per jaar kosten.

Eind juni startte de BLM de verdeelprocedure voor capaciteit op de regionale multiplex. Maar in tegenstelling tot deelstaten als Hessen, Beieren en Saksen-Anhalt, blijkt er in Rijnland-Palts nog steeds weinig interesse te zijn. Er kwamen namelijk slechts drie aanvragen binnen. Dit zijn: Big FM voor een nieuw op te zetten jongerenstation voor migranten, Absolut Relax en Media Broadcast voor telemediadiensten. Grote stations als RPR 1, Big FM zelf en Rockland houden het vooralsnog bij uitzenden op FM.

Het is overigens niet zo vreemd dat radiostations in Rijnland-Palts nog niet echt interesse tonen in DAB. In tegenstelling tot andere deelstaten is de onlangs in gebruik genomen landelijke multiplex nauwelijks te ontvangen in Rijnland-Palts. Alleen langs de grens met Hessen en Baden-Württemberg is ontvangst enigszins mogelijk. Pas na 2014 zullen ook zenders van de landelijke multiplex aangezet worden.

Ondanks de geringe interesse gaat de SWR door met uitzenden via DAB en de uitrol van het netwerk. Momenteel zijn op kanaal 12A in grote delen van Rijnland-Palts de programma’s SWR 1, SWR 2, SWR 3, Contra en Das Ding te ontvangen. Echter nog wel in de verouderde MP2-standaard. De komende maanden wordt de multiplex omgebouwd en gaat er uitgezonden worden op kanaal 11A. Hierdoor mag met meer vermogen worden uitgezonden en zijn er minder zenders nodig. Als dit afgerond is zullen de programma’s omgezet worden naar DAB+ en wordt ook SWR 4 toegevoegd. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen