Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Test landelijke multiplex gestart [Update]

DAB

De implementatie van de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland is weer een stapje dichterbij. Afgelopen vrijdag (15 juli) is in Hamburg de eerste zender aangezet en zijn de testuitzendingen begonnen. Op 1 augustus gaan de officiële uitzendingen van start en moeten er 27 zenders aan staan. Dan kan ongeveer 50% van de Duitse bevolking multiplex buitenshuis ontvangen.

Duitsland: Test landelijke multiplex gestart [Update] De testuitzendingen zijn in een straal van ongeveer 60 kilometer om Hamburg te ontvangen op kanaal 5C. De naam van de multiplex is “DR Deutschland”.

Tijdens het testen zijn nog niet alle stations te ontvangen.

Op dit moment is de indeling als volgt: de Christelijke zender Radio Horeb zendt uit in DAB+ AAC met een bitrate van 96 kbps. Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur zenden beide in de verouderde MP-standaard uit met een bitrate van 128kbps. DRadio Wissen zendt in DAB+ AAC uit met een bitrate van 48 kbps.

Daarnaast zenden ook DRadio Debatten en Dokumente & Debatten beide in DAB+ AAC uit, maar dan met een bitrate van 40 kbps. Op de laatste twee stations is overigens momenteel het audiosignaal van Deutschlandradio Kultur te horen.

Nu de definitieve start van de landelijke multiplex in zicht komt, wordt ook de definitieve invulling steeds duidelijker. Zo was het de bedoeling dat ERF Radio ook een tweede station, ERF Pop, zou gaan uitzenden. Echter is de licentie van ERF Pop nog niet in orde, waardoor dit station voorlopig nog niet via DAB te ontvangen is.

Regiocast start met het voetbalkanaal 90elf. In het weekend zal deze zender zich in meerdere kanalen splitsen, waardoor er meerdere wedstrijden tegelijkertijd gevolgd kunnen worden. Van het tweede kanaal Remix Radio, maakt Regiocast binnenkort meer bekend. Wel is al bekend dat de zender zich gaat richten op elektronische muziek. Geruchten gaan dat dit mogelijk de dancezender Sunshine Live wordt. De start van het derde station, Litera, wordt mogelijk met enkele weken uitgesteld.

Naast de landelijke publieke zenders, Radio Horeb, ERF Radio, 90elf, Litera en Remix Radio starten ook Energy DAB+, Klassik Radio, Absolut Radio, Lounge FM en Kiss FM met uitzenden in DAB+. [RS/RadioWereld.NL]

Update
Afgelopen woensdag zijn ook de zenders Berlijn en Hannover aangezet.

Gerelateerde Artikelen