Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Negen aanvragen voor DAB+ capaciteit Beieren

DAB

De regionale mediaraad van Beieren, de BLM, heeft negen aanvragen voor capaciteit op het regionale multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) binnengekregen. Onder meer Antenne Bayern, Fantasy Bayern, Magic Star, Ego FM en AbsolutRelax azen op één van de drie vrije plekken op de regionale DAB-multiplex. In Hessen hebben de eerste regionale stations hun licentie al binnen.

Negen aanvragen voor DAB+ capaciteit Beieren Begin deze maand lekten een aantal namen van geïnteresseerde radiostations al uit. Nu heeft de BLM de definitieve lijst gepubliceerd. Acht kandidaten dienden een verzoek in voor in totaal negen radiostations.

Antenne Bayern heeft een verzoek ingediend voor de stations ‘Antenne Bayern Digital’ en Antenne Bayern Digital Info’. Daarnaast azen ook Radio Horeb, dat al landelijk via DAB gaat uitzenden, de jongerenzenders Fantasy Bayern en Ego FM, Magic Star, AbsolutRelax, RT1 in the Mix en Bayerisches Kirchenradio op een plekje.

Op dit moment zijn er slechts drie vrije plaatsen beschikbaar. In de toekomst worden dit er meer. De vrije ruimte ontstaat doordat de publieke omroep Bayerische Rundfunk langzaamaan zijn stations naar een eigen multiplex verplaatst.

De BLM hoopt de capaciteit nog voor september te kunnen verdelen, waardoor radiostations nog dit jaar kunnen starten met uitzenden in DAB+.

Hessen
Terwijl in Beieren de capaciteit nog verdeeld moet worden, heeft de mediaraad van Hessen, de LPR, de eerste licenties al uitgegeven. Acht radiostations mogen via de regionale multiplex in Hessen gaan uitzenden. Dit zijn onder meer Hit Radio FFH en een nog op te zetten digitaal themakanaal FFH-Seasons, de pop-rockzender Radio BOB, Energy Rhein-Main, Radio Fortuna, de christelijke zender Radio Horeb en AbsolutRelax.

Verwacht wordt dat de radiostations vanaf dit najaar op kanaal 11C te ontvangen zijn. De publieke omroep hr heeft inmiddels bekend gemaakt dat vanaf 1 december al zijn radioprogramma’s in DAB+ te ontvangen zijn.

In eerste instantie worden alleen twee zenders in het Rhein-Main gebied (Frankfurt en Großer Feldberg) in gebruik genomen, waardoor ongeveer 3,6 miljoen inwoners DAB kunnen ontvangen. Mogelijk volgt op korte termijn ook nog een zender in Wiesbaden, waarna het zenderpark de komende jaren verder uitgebouwd kan worden.

Overigens is nog niet alle capaciteit op de regionale multiplex verdeeld. De BLM wil het resterende gedeelte deze zomer gaan verdelen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen