Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de vernieuwende Staten (deel 21)

Columns

Poe eh, dat is lang geleden. Ik moest zowaar even opzoeken hoe ik mijn columntitels altijd ook alweer precies samenstel. 10 Oktober was de laatste alweer. Ik begon mij net al een beetje schuldig te voelen over het niks meer schrijven, maar ja, als er niks spannends is, dan kun je maar beter zwijgen. 24-uur nieuwskanalen doen dat overigens niet, en zo werd het 'breaking news' uitgevonden.

Da's namelijk niks anders dan een smoesje om de saaiheid van de normale programmering door te 'breaken'. Gelukkig zijn wij geen commerciële organisatie, en hoeven we geen geld te verdienen, en dus hoeven we ook geen stampij te maken over niks om maar lezers te trekken. Nee, we kunnen gewoon alleen over lezenswaardige dingen schrijven.

Maar goed, dwaal al af voordat ik begonnen ben. Ik wil het hebben over het concept vernieuwing, ofwel innovatie. Dat schijnt in Amerika namelijk altijd sneller en verder te gaan dan in Nederland. Vandaag een voorbeeld.

De reality rage op tv is namelijk min of meer begonnen in Nederland, met Big Brother 1. Man dat waren nog eens tijden. Ik herinneren met nog een chat met onze webmaster, die mij verheugd melde dat we ons vorige record in hits per dag vermorzeld hadden dankzij de opgebroken romance tussen Bart en euh, hoe heette ze ook alweer, oh ja, Sabine. En dat allemaal dankzij onze toenmalige BB/de Bus reporter, die dagelijks aan de buis gekluisterd zat en dan de ellende in een paar regels samenvatte. Goed idee was dat, al zeg ik het zelf. Wat zouden Bart en Sabine trouwens doen tegenwoordig? Mochten jullie meelezen, ik hoor het graag.

Maar goed, innovatie. VS sneller dan NL. Kijk, als wij even snel of sneller dan de VS waren, dan hadden we inmiddels het concept reality tv dusdanig vernieuwd dat het een beetje uit het slop zou komen. Want, laten we eerlijk zijn, het begint een beetje saai te worden. Big Borther 12, De bus 13 en Sterrenjacht, oh nee, da's nog ouder.

Hier in Amerika zijn ze inmiddels het concept reality tv (waarom is daar trouwens geen mooi Nederlands woord voor?) ten grave aan het dragen. Het trok geen kijkers meer. Celebrity Island Hawaii - ik kende overigens geen enkele van de celebreties, en mijn huisgenoten hadden ook moeite om ze allemaal te benoemen - is hopeloos geflopt en er moet toch iets nieuws komen.

En dus kwam daar de kruising tussen 'the Bachelor' en 'Who wants to marry a milionaire?', maar wel met een twist. Het lijkt Pepsi wel. Want er zit een gemeen staartje aan het verhaal.

Het concept is het volgende. Een niet onaantrekkelijke jongeman wordt in een charmant Frans kasteeltje in contact gebracht met twintig bloedmooie meiden. Kijk op de site van Joe Millinonaire en oordeel zelf. Er wordt een aantal 'dates' georganiseerd en aan het einde van het verhaal moet de jongeman een dame ten huwelijk vragen. Het miljonairsaspect zit 'm in het feit dat onze jongen een jaar of twee geleden 50 miljoen had ge-erfd. Dat is een 5 met 7 nullen en wat punten erachter. $ 50.000.000. Niet slecht dus. Hoewel......

Knappe vent, lekkere wijven, 50 miljoen, dat lijkt eigenlijk niets nieuws. Maar, het venijn zit in de staart. Onze begeerlijke vrijgezel heeft helemaal geen 50 miljoen ge-erfd. Hij is maar een hele gewone 'regular Joe', zoals Jan Modaal hier heet. Evan, onze held, is gewoon bouwvakker. En hij verdient maar $ 19.000, dat weer het modale salaris is hier. Geen cent teveel dus.

En zo werd een nieuw tv concept geboren. Geen reality tv meer, maar 'deceit' tv. De vraag is natuurlijk nu, of de dames gekomen zijn voor Evan, onze knappe bouwvakker, of voor Joe's miljoenen? Vallen ze voor zijn geld, of voor zijn karakter? De spanning loopt hier op. De gekte is compleet los. Gister zat er zelfs in het lokale nieuws een itempje over de kijkfeestjes die al gehouden worden. Zie je de parallellen met BB1 al?

Het programma zelf is trouwens ook geweldig. In dit geval kun je namelijk ongegeneerd de deelnemers uitlachen. Je kunt ze echt de naïviteit van de eerste BB bewoners (denk aan Sabine's 'Ik heb een aaaanbieding !!!!') niet meer toedichten. Eigen schuld dikke bult. Moet je maar niet zo achter tv-roem of in dit geval geld aanlopen.

Wees eerlijk, mensen doen namelijk alles tegenwoordig op tv, en bloedmooie meiden doen nog veel meer voor 50 miljoen. Zo werd er op de eerste avond van samenzijn en voorstellen een bal gehouden. Je zit niet voor niets in een Frans kasteel. Dus al die meiden hadden een mooie baljurk nodig. 20 jurken voor 20 meiden. En ze mochten allemaal tegelijk kiezen. Inderdaad, nagels, harentrekken, katte gekrijs, haat en ontij was het gevolg. Want natuurlijk bleef er iemand met de laatste jurk zitten. En die paste niet........

De groepsdates in de tweede aflevering waren ook enorm lachen. Er waren inmiddels acht mokkels naar huis getrapt ('booted' zeggen ze hier) en dus bleven er drie groepjes van vier over (reken ff mee: 3 keer 4 = 20 - 8). Groepje een ging kijken op de wijngaard. Oh nee, sorry, druiven plukken in de wijngaard. Een rij of tien welteverstaan. En het was miezerig kutweer. Excuses le mot. Het miezerde, was grijs bewolkt en koud. Lekker man, met je hoge hakken aan. Groepje twee ging paardrijden. Maar eerst moesten de stallen e-ven-tjes uitgemest worden. Weer niet fijn met die hakken. En tot slot was daar het romantische ritje in de stoomtrein. Ik leg het niet meer uit.

Wel nog een citaatje: 'Mijn mammie noemt mij altijd haar prinsesje, mijn pappie noemt mij altijd zijn prinsesje en mijn broertjes doen dat ook.' Je begrijpt het, deze dame had het niet naar haar zin. Ik wel. Ze is inmiddels naar huis gestuurd. En terecht. Jankbips. Onze vrijgezel zoekt namelijk naar een meisje dat ook de 'slechte tijden' - zijn hele leven dus - met hem door wil.

De derde aflevering was weinig spannend. Er waren alweer drie meiden naar huis gestuurd, en nu waren de individuele dates (met cadeautjes) aan de beurt. De dates waren wel spectaculair: avondje Moulin Rouge (alhoewel, is dat slim met een date), etentje op een privé-boot op de Seine, Tango lesje en nog een privé etentje in een schattig Frans cafeetje. Het enige jammere was, dat hij volstrekt de verkeerde naar huis trapte. Nou ja, hij moet het zelf weten. Voor zover hij er iets over te zeggen heeft.

Helaas voor jullie gaat dit concept maar een keer lukken, dus een Nederlandse versie zal er wel niet komen. Misschien koopt SBS6 de hele zooi wel. Ik hoop het, dat wordt veel kijkplezier. En dat gun ik jullie best ;-)

Overigens wordt er ook inmiddels veel uitgevonden over het verleden van Joe aka Evan. Hij schijnt namelijk helemaal niet zo'n stoere bouwvakker te zijn al FOX beweert. Hij is gewoon een (onderbroeken) model. En ze hebben hem 2 maanden in de bouw gezet, zodat ze zonder te liegen konden zeggen dat 'ie in de bouw gewerkt had. En wat dat modelleren betreft, dat zou best kunnen. Ik heb al diverse dames in mijn omgeving verheugd horen reageren op de shots van Evan's omkleedpartijen. En andere mensen beweren alweer dat het grote bedrog met ons, het publiek, is. Evan zou namelijk juist weer wel enorm rijk zijn, zodat wij weer voor het lapje gehouden zijn. Ik hou u op de hoogte.Vriendelijke groet, Jasper,

Uw Vliegende Radiowereldreporter vanuit een ijskoud Washington, DC (de koude wind komt hier direct van de Noordpool aanwaaien. En daarvoor zat die wind in Siberië, ook niet bekende om haar winterse toptemperaturen)

PS. Oh ja, het volgende programma heet 'Married by America' waarin de kijker bepaald wie van de kandidaten gaan trouwen. Ik hou u op de hoogte.

PPS. American Idol 2 is inmiddels vandaag ook weer begonnen. Oh oh oh, wat een minkukels zaten daar tussen. Wahahahaa :-)

PPPS. Binnenkort nog een column. Uw reporter is namelijk als vlekje te zien geweest op de Amerikaanse tv. In het publiek van M$NBC's 'Hardball'.

Gerelateerde Artikelen