Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter vliegen de kogels nog net niet om de vleugels (deel 20)

Columns

Het is weer zover. Washington is weer eens in het nieuws. En dan heb ik het niet over de staat Washington, de steden in Utah, Georgia, North Carolina, Iowa, Ihio, Virginia en/of Maryland, nee ik heb het over dat kleine stukje grond TUSSEN de staten Virginia en Maryland: het District of Columbia, also known as: the Nation's Capital. En ik heb het ook niet over het politieke nieuws van hier, want dat hoort er gewoon bij als je een regeringsstad bent. Da's geen echt lokaal nieuws.

De vorige keer dat er 'lokaal' nieuws uit deze stad kwam, kwam het, net als deze keer, eigenlijk niet uit deze stad. Vorige keer ging het om de herdenking van het neerstorten van een vliegtuig. Dat vliegtuig donderde in het Pentagon, en het Pentagon ligt net buiten Washington, DC, namelijk in Arlington, Va (da's Virginia, maar dan afgekort). En dit keer komt het grootste gedeelte van het nieuws ook weer niet uit Washington, DC, maar uit Montgomery County, Md (da's de afkorting voor Maryland). Een andere overeenkomst is dat het weer slecht nieuws is.

Er loopt hier namelijk een gestoorde idiote hufterige bosmonchool rond, die als een sluipschutter willekeurige en onschuldige mensen neerknalt. [Ja, ik weet dat we bij Radio.nl altijd nette taal gebruiken maar in dit geval is dit heeel net taalgebruik] Het kan trouwens zijn dat 'hij/zij wat handlangers heeft, maar ze hebben maar een geweer.

Ik heb het niet over onschuldige mensen die in 'symbolische' Amerikaanse gebouwen als het WTC of het Pentagon werken en daarom 'doelwit' zijn, maar over normale mensen zoals u (ik reken mezelf maar ff niet mee als het normaal gaat uit zelfbescherming) die staan te tanken. Of hun gras maaien. Of door hun ouders naar school gebracht worden. Ja, inderdaad, er is ook een 13-jarige manneke voor zijn school neergemaaid.

Concullega Tim Overdiek van de NOS was toevallig op de school van een van zijn kinderen toen het alarm afging bij een van de andere aanslagen. Lees hier hoe het verder ging.

Op het moment van het schrijven van deze column (dinsdagochtend 8 oktober) zijn er negen mensen neergehaald. De lokale, staats en federale politie heb ik nog nooit zo eendrachtig zien samenwerken als bij deze jacht op de dader. Want een jacht is het. Iedereen helpt mee, tot de brandweer en postbodes toe. De politiechef van Montgomery County heeft er inmiddels een persoonlijke zaak van gemaakt. Hij is behoorlijk pissed. Dat kun je bij iedere persconferentie die hij geeft zien. En terecht, zou ik zeggen.

Waar het in deze column over gaat, is hoe het uitmaakt WAAR je wordt neergeknald, en hoe de media je hier gek maken over dit soort dingen.

Eerst het 'waar'. Het mag namelijk veel lijken, negen mensen neergeschoten in vijf dagen, en dat is het ook. Maar ach, aan de andere kant..... In Washington, DC sterft ongeveer iedere dag iemand door rondvliegende kogels. Dat is hier zo normaal dat het het lokale nieuws niet eens meer raakt. Want die moorden gebeuren toch altijd in 'Zuid-Oost'. Dat is de achterbuurt van Washington, waar vrijwel alleen maar zwarten wonen en iedereen in drugs dealt. Ja, kijk, dat je dan wordt neergeschoten, dat is normaal (toch?).

Maar nu gaat het om 'normale' mensen, die gewoon hun normale, legale leventje aan het leven waren. En ze werden neergeschoten in blanke (en dus rijke) buurten. Montgomery en Prince George's County zijn de verzamelgemeentes van alle voorsteden ten noorden van Washington in Maryland. En in Virginia is de sluipschutter de weg kwijtgeraakt, want het slachtoffer daar is ongeveer 120 km ten zuiden van Washington neergeschoten. En dan was er ook nog een slachtoffer in Noord-West, het rijke en blanke kwart van Washington.

Zo gaat dat dus hier. Ben je zwart en woon je in een arm stuk achterbuurt, dan is je dood geen nieuws. Maar ben je daarintegen rijk en woon je in een voorstad, dan is het wel erg als je geraakt wordt. Hey, nu niet boos worden. Ik bedenk dit niet. Ik beschrijf slechts hoe de media hier werken.

Dan is er nog de toon van de 24/7 berichtgeving. Want uiteraard is dit 'breaking' nieuws en bestaat er geen ander nieuws meer. Wat dat betreft maakt het niet uit of je prins bent of niet (waarbij ik onze Koningin, haar familie en iedereen die Claus een fijne vent vond van harte condoleer).

De toon is buitengewoon angstaanjagend. Keer op keer wordt tot in detail uiteengezet hoe een sluipschutter te werk gaat en dat je er echt helemaal niks kunt doen om te voorkomen dat je neergeblaft wordt. Ja, thuisblijven en bang zijn, dat kan. Maar DAT willen ze niemand aanraden hoor. Maar verstandig zou het wel zijn, natuurlijk.

Je ziet zelfs psychologen in de nieuwsshow om uit te leggen hoe je met die ondragelijke angst moet omgaan. Een van de tips die ik zag was: Maak een plan. Ja, voor het geval jou of iemand die je kent het overkomt. Want ook daar moet je bang voor zijn. Er staat zelf lijsten met symptomen op het web.

Nu wil ik niet vervelend doen hoor, en ik heb de statistieken er niet bij, maar volgens mij is de kans op een dodelijk verkeersongeval vergelijkbaar met de kans dat je hier in je rug geschoten wordt door een lafaard.

[TET: u gelooft me niet? Hier is de beredeneerde gok (een guestimation noemen ze dat hier):

* In Nederland (16 miljoen inwoners) sterven iedere dag 3,5 mensen in het verkeer.
* In de agglomeratie Washington wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Da's ongeveer een vijfde van 16 miljoen. Dan komt je dus ongeveer uit op 0.7 dode/per dag bij vergelijkbaar rijgedrag.

Maarrrrrr het verkeer is hier wel gemiddeld gevaarlijker dan in Nederland omdat je hier geen 'rustig' platteland hebt en omdat Amerikanen nu eenmaal slechter rijden.

Redelijk overtuigend he?].

En zo zie je maar weer hoe de media je bang kan maken voor dingen die niet eens zo heel veel gevaarlijker zijn dan de straat oversteken........

Heeft dat nu en grote invloed op je leven? Al die media aandacht? Nou, ja en nee. Mensen worden veel voorzichtiger. Scholen doen niks meer buiten. Speelkwartier is binnen. Naschoolse activiteiten worden gestaakt. Geen gym meer buiten. En dat er toch echt aangeraden wordt om kinderen in hun dagelijkse routine te houden. Een vertrouwd ritme verkleint de angst, las ik ergens.


Merk ik er wat van? Ja. Veel meer politie op straat. Veel meer helicopters in de lucht. Op DC101, het lekkere rockstation dat tegenwoordig mijn favoriet is, geen gein meer in de morgen. Gewoon lekkere plaatjes. Het team had er ff geen zin in.

Dat snap ik trouwens. Ik schrijf deze column ook met enige tegenzin. Liever had ik tijd gemaakt om iets op te krabbelen over de absoluut verschrikkelijk show over het leven van van het voormalige supermodel Anna Nicole Smith........

Liever had ik tijd gemaakt om iets op te krabbelen over de absoluut verschrikkelijk show over het leven van van het voormalige supermodel Anna Nicole Smith .......

Een groet van

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter,


PS: Excuses voor het misschien enigzins grove taalgebruik in deze column. Het is denk ik mijn manier van omgaan met de frustratie van deze gekte. Bang ben ik niet, want dat is zinloos als je je toch niet kunt beschermen. Maar boos wel. Wat ben je toch een enorme laffe ranzige minkukel als je mensen in hun rug schiet.

Gerelateerde Artikelen