Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Ook Radio Horeb landelijk via DAB+

DAB

Nog voor de start zijn er al wijzigingen in de invulling van de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland. Vanaf 1 augustus zijn er namelijk maar liefst drie christelijke zenders te ontvangen via digitale etherradio. Naast ERF Radio en het themakanaal ERF Pop heeft nu ook Radio Horeb capaciteit toegewezen gekregen op de multiplex. Daarentegen zal Norfom uit Hamburg met slechts één station starten in plaats van twee.

Duitsland: Ook Radio Horeb landelijk via DAB+ In maart van dit jaar kreeg Norfom toestemming om met twee radiostations te starten via DAB+. Het zou hierbij gaan om de stations Radio 3.0 en Urban Independent Pop. De website Radioszene meldt echter dat Norfom van start gaat met slechts één radiostation. Welk station dit is wil het mediabedrijf nog niet bekend maken.

Radio Horeb
De vrije plek die Norfom achterlaat wordt ingenomen door de christelijke zender Radio Horeb. Onlangs schreef het station zich ook al in voor capaciteit op de regionale multiplex in Hessen. Wat hiermee gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Meer kanalen voor ERF en 90elf
Inmiddels begint er steeds meer bekend te worden over de indeling van de landelijke multiplex. Zo start de christelijke zender ERF Radio ook met het themakanaal ERF Pop via DAB+. Het voetbalstation 90elf start met een dynamische configuratie. Dit houdt in dat het station zich op bepaalde tijden opsplitst. Vooral tijdens de weekenden als er veel gevoetbald wordt wil 90elf met twee kanalen te ontvangen zijn. Hoe dit technisch precies opgelost gaat worden is nog niet bekend. Mogelijk wordt er dan bandbreedte van het hoofdkanaal van 90elf en zusterstations Remix Radio en Litera geleend.

Verwacht wordt dat 90elf één van de grote publiekstrekkers wordt via DAB+, zo meldt de website DXaktuell.de. Eigenaar Regiocast gaat het station uitgebreid promoten via zijn populaire radiostations op FM, waaronder Radio BOB in Hessen, RSH in Sleeswijk-Holstein, Radio PSR in Saksen en Antenne MV in Mecklenburg-Voorpommeren. Daarnaast zullen er zelfs DAB+ontvangers met het logo van 90elf op de markt komen.

Absolut
Een heel nieuw station dat via DAB+ gaat uitzenden via AbsolutRadio, voorheen beter bekend onder de werktitel Radio Rauschgold. Absolut wordt waarschijnlijk een softrock station, zo blijkt uit een promo die op het internet is geplaatst. Hierin zijn onder meer ‘Dreams’ van The Corrs, ‘Diamonds & Pearls’ van Prince, ‘You don’t know my name’ van Alicia Keys, ‘Erase and rewind’ van The Cardigans, ‘Handbags and gladrag’ van de Stereophonics en ‘Vienna’ van Ultravox te horen.

Promotiecampagne
Binnenkort start een uitgebreide promotiecampagne over DAB+. Inmiddels is de eerste promo voor op de radio al gereed. Deze is hier te beluisteren. Ook is er een nieuw logo gemaakt. Het oude ronde oranje logo wordt ingeruild voor een blauw-zwart logo met de tekst: Digitalradio – Radio der Zukunft. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen