Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oostenrijk gaat testen met DAB+

DAB

In Oostenrijk start nog dit jaar een test met DAB+. Dit maakte zenderexploitant ORS onlangs bekend. Hierdoor keren de radio-uitzendingen in Digital Audio Broadcasting (DAB) terug in de hoofdstad Wenen. Met de test springt Oostenrijk in op de ontwikkelingen in buurlanden Duitsland en Zwitserland waar DAB+ momenteel uitgerold wordt.

Oostenrijk gaat testen met DAB+ Het is niet de eerste keer dat er getest wordt met DAB in Oostenrijk. In 1999 startten de vier radiostations van de ORF (Österreich 1, Radio Wien, Hitradio Ö3 en FM4) met uitzenden via DAB. De publieke omroep en de ORS wilden hiermee testen hoe het DAB-zenderpark het beste opgezet kon worden. Ruim een jaar later begon ook een pilot in de regio Innsbruck (Tirol), waar eveneens vier radiostations werden uitgezonden (Österreich 1, Radio Tirol, Hitradio Ö3 en FM4).

Uitgezonden werd echter in de verouderde MP2-standaard. Maar omdat er inmiddels een nieuwe standaard was (MP4, ofwel DAB+) en omdat mediaregulator RTR nog niet wilde vastleggen wat nu eigenlijk de standaard werd voor digitale radio, werden alle testuitzendingen in december 2008 gestaakt.

Nu buurlanden Zwitserland en Duitsland druk bezig zijn met de uitrol van DAB+ netwerken, is er ook bij diverse radiostations in Oostenrijk interesse ontstaan in DAB+. Via deze weg wordt het namelijk mogelijk om uit te breiden en meer keuze aan te bieden aan de luisteraars. Oostenrijk kent namelijk slechts vier landelijke FM-netwerken, die allen in handen zijn van de ORF. Er is slechts één commercieel radiostation, Kronehit, dat enigszins in de buurt komt van landelijke dekking. De overige radiostations in Oostenrijk zijn allemaal regionaal of lokaal.

Zenderexploitant ORS heeft nu aangekondigd dat er getest gaat worden met DAB+. Het is de bedoeling dat nog dit jaar de eerste radiostations in de regio Wenen via DAB+ te ontvangen zullen zijn. Welke stations er meedoen aan de test is nog niet bekend. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen