Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Implementatieschema DAB bekend

DAB

De landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) zal vanaf augustus in bijna alle grote Duitse steden te ontvangen zijn. Dit blijkt uit een presentatie die Thomas Wächter van zenderexploitant Media Broadcast onlangs gaf aan het instituut voor uitzendtechnologie in München. Het is bedoeling dat dan 50% van de Duitse bevolking de multiplex buitenshuis kan ontvangen.

Duitsland: Implementatieschema DAB bekend Begin augustus wordt gestart met het aansteken van de eerste zenders. In tegenstelling tot eerdere berichten wordt niet met 35, maar met slechts 27 zenders gestart. Wel zal ontvangst in bijna alle grote Duitse steden mogelijk zijn, waaronder Berlijn. München, Neurenberg, Frankfurt, Keulen, Düsseldorf, Stuttgart, Hannover, Bremen, Kiel, Hamburg, Leipzig en Dresden.

Als de 27 zenders aan staan kan ongeveer 50% van de Duitse bevolking de landelijke DAB-multiplex buitenshuis ontvangen (zie kaart). Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 30%. Opvallend is dat er dan tot de zomer van 2014 geen verdere uitbouw van het zendernetwerk is gepland. Pas tussen de zomer van 2014 en de winter van 2015 zal het zendernetwerk uitgebouwd worden tot 110 zenders, waardoor 90% van de Duitse bevolking de landelijke DAB-multiplex buitenshuis kan ontvangen. Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 70%. 

Het is de bedoeling dat de landelijke multiplex gelijktijdig opgebouwd gaat worden met de regionale multiplexen. Door vanaf dezelfde zendlocatie en dezelfde antenne uit te zenden met hetzelfde vermogen, kunnen de radiostations flink besparen op uitzendkosten. Daarom is de regionale mediaraad van Hessen onlangs gestart met het uitschrijven van capaciteit op de regionale multiplex.

Via de landelijke multiplex gaan 10 commerciële radiostations uitzenden. Dit zijn Lounge FM, ERF Radio, Radio Rauschgold, Energy DAB+, 90elf, Remix Radio, Litera, Klassik Radio, Radio 3.0 en Urban Independent Pop. Al deze stations gaan uitzenden in DAB+, waarbij de meeste stations met een bitrate van 56 kbps gaan uitzenden.

Daarnaast gaan ook de landelijke publieke radiostations Deutschlandfunk, DeutschlandRadio Kultur en DRadio Wissen gebruik maken van dit net. Ook zal het themakanaal Dokumente & Debatten enkele uren per week via DAB te ontvangen zijn. Deutschlandfunk en DeutschlandRadio Kultur gaan in eerste instantie nog uitzenden in de verouderde MP2-standaard, terwijl DRadio Wissen en Dokumente & Debatten gelijk in DAB+ gaan uitzenden.

Zenderexploitant Media Broadcast gaat telemediadiensten aanbieden via de multiplex, waaronder Traffic Message Channel, een elektronische programmagids en nieuws. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen