Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Deense publieke radio sluit populaire DAB-stations

DAB

De Deense publieke radio DR trekt dit jaar de stekker uit de twee populairste digitale radiostations. In mei verdwijnt de popzender DR Hit, terwijl in augustus de dancezender DR Boogieradio stopt met uitzenden. Het stoppen van de stations, die landelijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen zijn, maakt deel uit van de grootschalige herstructurering van de digitale radiostations van de publieke radio.

Deense publieke radio sluit populaire DAB-stations Momenteel is de Deense publieke radio met 13 radiostations vertegenwoordigd op de twee landelijke multiplexen voor DAB. Naast de stations P1, P2 en P3, die allen ook via FM te ontvangen zijn, worden er tien themakanalen aangeboden.

Daarnaast heeft de DR ook nog eens een handvol themakanalen die alleen via internet te ontvangen zijn. De meeste van deze stations zijn echter jukeboxen met non-stop muziek.

De DR heeft nu besloten om de luisteraars meer kwaliteit en waar voor hun geld te bieden. Daarom worden de meeste non-stop kanalen gesloten en vervangen door stations met gepresenteerde programma’s. Ook wordt het aantal DAB-kanalen teruggebracht van 13 naar acht. De capaciteit die vrij komt zal ter beschikking worden gesteld aan commerciële radiostations.

Op 22 maart van dit jaar werd de eerste fase gestart van de herstructurering. De kinderzender DR Oline werd gesloten en vervangen door DR Ramasjang, dat zich eveneens op kinderen richt. Op 11 april stoppen DR UngaBunga (elektronische dansmuziek), DR Evergreen (oldies), alsmede de internetstations DR Det Elektriske Barometer en DR World met uitzenden. In plaats hiervan gaat P6 Beat, met alternatieve dance, van start.

Op 2 mei volgt de start van P7 Mix, een zender met mainstream popmuziek. P7 Mix gaat qua muziek precies tussen P3 en P4 zitten. Tegelijkertijd verdwijnen die dag DR Hit en de internetstations DR R&B en DR Soft. Half augustus verdwijnt de dancezender DR Boogieradio en start de jongerenzender DR Mama. Boogieradio is één van de oudste DAB-stations in Denemarken. In september wijzigt DR Jazz zijn naam in P8 Jazz.

De laatste wijziging volgt begin november als de klassieke zender P2 zijn FM-pakket verliest. De zender moet vanaf dan FM-frequenties delen met de nieuwszender P1. Via DAB gaan beide stations wel gescheiden door. DE Deense publieke radio trekt dan echter wel de stekker uit DR Klassisk.

Door de herstructurering verdwijnen de populairste DAB-kanalen DR Hit en DR Boogieradio. DR Hit trekt wekelijks bijna een half miljoen luisteraars, wat goed is voor een marktaandeel van 1,1%. Boogieradio is goed voor 277.000 luisteraars per week. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen