Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Luistercijfers 2010: De grote stations (106)

Columns

Iedere maand komen er luistercijfers uit. Dat leidt altijd tot een stroom persberichten van radiostations die omhoog gegaan zijn, en radiostilte van stations die gezakt zijn. Die stations mopperen meestal achter de schermen iets over dat het maar 0.1% is en dat dat niks betekent. Daar hebben ze gelijk in. 1/10 procent stelt niks voor en valt in de marge van de ruis van allerlei invloeden op de meting: seizoenen, grote evenementen, vakantietijd, speciale acties, veranderingen in de programmering (ook in die van andere stations), enz.

Nu de complete luistercijfers van 2010 bekend zijn, zet Radio.NL alle trends op een rij, compleet met een grafiek. Allereerst de grote stations: Radio 538, Radio 2, 3FM, Sky Radio, Radio 1, Q-music en Radio Veronica. De overige stations volgen ook binnenkort.

Radio 538 is marktleider en versterkt zijn positie. Wellicht heeft de terugkeer van Ruud de Wild naar de middag hiermee te maken. 538 heeft natuurlijk, net als Radio 1, Q-music, en Radio Veronica rond de kerst last van de Top 2000 op Radio 2. Die lijst is nog altijd een fantastische publiekstrekker voor de NPO en zorgt ervoor dat mensen veel langer naar Radio 2 luisteren. Radio 2 deed het dit jaar slecht in de zomer, en verloor veel luisteraars aan Radio 1 door het WK.

De verrassing van het jaar is 3FM, dat keihard gegroeid is. 3FM is in twee jaar 3% gestegen en gaat in de dec-jan meting zelfs net over Radio 538 heen, net als vorig jaar. Dat is een prestatie, zeker omdat de zender ogenschijnlijk weinig veranderd is. Gerard Ekdom is naar de lunch verhuisd, Domien Verschuuren noemt de Arbeidsvitaminen nu @Work, en Rob Stenders is als nestor van de zender naar de vrijdag geATVd. De zender lijkt voor het eerst ook geen last te hebben van de Top 2000 bij de buren van Radio 2. Serious Request blijft een knaller.

De SkyRonica groep is de grote verliezer van het jaar. Zowel Skyradio als Radio Veronica zakken langzaam maar gestaag. Skyradio kreeg op het einde van het jaar nog een duwtje dankzij de kerstliedjes, maar dat houdt de leegloop niet tegen. De zender heeft nu nog maar de helft van de luisteraars in vergelijking tot de hoogtijdagen in het begin van dit millennium. Ook bij Radio Veronica gaat het niet goed, en de ochtendshow van Jensen versnelde die trend.

Het is opvallend dat de huidige incarnatie van Veronica eigenlijk nog nooit een lekker lopende ochtendshow gehad heeft. Zelfs Van Inkel voelde zich er niet lekker en vertrok snel naar Q-music. De SkyRonica directie moet zo langzamerhand inzien dat er iets grondig mis is met het luisteronderzoek waar ze zo groot mee zijn geworden. Bij Skyradio is de vraag of luisteraars nog zitten te wachten op non-stop muziek. Per slot van rekening kan iedereen tegenwoordig zijn eigen muziek non-stop shuffelen op zijn mp3-speler of telefoon. Radio Veronica begint de hete adem van 100%NL in zijn nek te voelen.

De vernieuwde programmering op Radio 1 doet het goed. De zender groeit langzaam maar gestaag, na jaren langzaam maar zeker luisteraars te hebben verloren. Natuurlijk heeft de zender deze zomer ook stevig geprofiteerd van de goede prestaties van Oranje op het WK. Het is overigens raar dat Radio 1 zichzelf een nieuws- en sportzender noemt, maar ook vast houdt aan het draaien van muziek. Dit is ongebruikelijk voor een nieuwszender. Waarom kan de Radio 1 luisteraar niet zonder muziek?

Van het begin van de zender in 2005 tot 2008 ging het snel beter, maar sindsdien heeft Q-music het moeilijk. Het Maximum Hit Music format bleek geen succes. Sinds het vertrek van Ruud de Wild uit de morgen en de stille terugkeer naar het feelgood format  gaat het echter beter. De Top 2000 haalt een hap uit de groei, en het zal blijken of de zender de weg naar boven weer gevonden heeft. De nieuwe ochtendcrew is een gewaagde stap.

Voor de volledigheid moet opgemerkt worden dat de regionale omroepen van Nederland samen stiekem beter beluisterd worden dan Radio 538, en dat de verzamelbakken van E-Power en overige stations ieder ongeveer net zoveel luisteraars trekken als Radio Veronica. De E-power stations groeien als groep langzaam, maar zeker. [VRR]

Lees meer columns

Gerelateerde Artikelen