Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Herdenking gevallen radiozendamateurs in Hilversum

Medianieuws

In Nederland vindt op donderdag 4 mei de herdenking plaats van de in de oorlog omgekomen Nederlanders. Dat gebeurt op landelijk niveau, maar ook lokaal zullen gevallen Nederlanders worden herdacht. Op deze dag worden ook de gevallen radiozendamateurs herdacht.

Tijdens de oorlog zijn radiozendamateurs in het verzet bezig geweest met het opzetten en onderhouden van illegale activiteiten. In veel gevallen hadden hun activiteiten te maken met een vorm van communicatie.

Door verraad zijn toen ook veel radiozendamateurs in deze periode gevangen genomen en ter dood veroordeeld of zijn door de barre omstandigheden omgekomen.

Foto: screenshot Google Maps

Ter nagedachtenis aan de gevallen radiozendamateurs is door de Nederlandse radiovereniging Veron in 1953 een gedenkteken onthuld. Dit monument staat nu op het terrein van Kpn Broadcast Services. Dit jaar is er geen officiële herdenking.

Toch heeft Kpn aangegeven dat het terrein voor belangstellenden toegankelijk zal zijn op 4 mei om 20.00 uur voor een sobere herdenking bij dit monument. Het adres is Witte Kruislaan 47 Hilversum. Iedereen is vanaf 19.30 uur welkom om deze herdenking bij te wonen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen