Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Voorbereidingen veiling teruggekomen regionale FM-kavels gestart

Medianieuws

Minister Kamp is gestart met de voorbereidingen voor de veiling van teruggekomen regionale FM-kavels. Op internet is een consulatie gestart voor de veilingprocedure. Ook dit keer is het de bedoeling dat er een simultane meerrondenveiling via internet komt.

Voorbereidingen veiling teruggekomen regionale FM-kavels gestart Welke frequenties er precies geveild gaan worden, wordt nog niet vermeld in de consultatie.

Vermoedelijk gaat het om de kavels B30 (Winterswijk 94.3 FM), B32 (Lichtenvoorde 95.7 FM) en B33 (Den Helder / Wieringermeer 96.0 FM).

Deze frequenties werden in 2008 toegewezen aan Nico Silvius in ruil voor een 64% op de regio gericht programma.

Op de frequenties was jaren lang het semilandelijke programma van RADIONL te horen. De frequentie in Den Helder werd de laatste jaren gebruikt door Freez FM en Radio 8FM Noord & Oost.

Nu het Agentschap Telecom, na een gerechtelijke uitspraak, is gaan handhaven op regiogerichtheid, heeft de vergunninghouder besloten de kavels op te geven en de vergunningen terug te geven aan de staat. Sinds enkele weken zijn deze drie kavels dan ook buiten gebruik.

Regiogerichtheid terug naar 10%
Omdat teruggekomen frequenties geveild gaan worden voor een periode van vijf jaar, kunnen de voorwaarden aangepast worden. Daarom gaat het percentage regiogerichtheid terug naar 10%. Hierdoor komt de vergunninghouder met het uitzenden van landelijk en internationaal nieuws, weer en verkeer al een heel eind. Wel blijft er een verplichting om uit te gaan zenden via DAB+.

Kavelcombinaties
In de “Ontwerpregeling aanvraag- en veilingprocedure teruggekomen NLCO-vergunning” staat precies omschreven wat de nieuwe vergunninghouder wel en niet mag. Ook staat nog eens duidelijk omschreven welke combinaties van FM-kavels er wel en niet toegestaan zijn.

Reageren op de consulatie kan tot 3 april 2017.

Ameland en Cuijk
Eind vorig jaar heeft er al een veiling van twee regionale FM-kavels plaatsgevonden. Kavel B27 (Ameland 89.4 FM) ging naar Stichting Kabelkrant Ameland. En Kavel B31 (Cuijck 95.3 FM) ging naar TiDa BV voor het programma Radio 8FM of Puur NL. beide frequenties werden in het verleden ook gebruikt door RADIONL. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen