Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Veilingprocedure FM-frequenties Ameland en Cuijk van start

Medianieuws

Geïnteresseerden voor de regionale FM-frequenties op Ameland (89.4/B27) en Cuijk (95.3/B31) kunnen zich vanaf donderdag 15 september aanmelden voor de veiling. Laatstgenoemde frequentie wordt nog gebruikt door RADIONL. De frequentie op Ameland wordt sinds enige tijd niet gebruikt.

Veilingprocedure FM-frequenties Ameland en Cuijk van start Kavel B31 kan niet verlengd worden, zoals bij de overige Niet Landelijke Commerciële Radiostations (NLCR) wel gaat gebeuren, door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Zowel kavel B27 als B31 werden in 2008, samen met nog eens negen B-kavels, toegewezen aan Nico Silvius, directeur van de volkszender RADIONL. Belooft werd om 64% regiogerichtheid te bieden. Maar aan deze eis werd nooit voldaan.

Het CBb oordeelde in 2013 dat beide frequenties nooit hadden mogen toegewezen aan Silvius, omdat er in de praktijk te weinig regiogerichtheid geboden werd. Het Agentschap Telecom kwam echter met de opmerkelijke conclusie dat RADIONL op beide frequenties mocht blijven uitzenden, omdat tegen de verlenging in 2011 geen bezwaar was aangetekend. Een nieuwe verlenging is echter niet mogelijk, waardoor er geveild moet worden.

Omdat de frequenties geveild gaan worden voor een periode van vijf jaar, kunnen de voorwaarden aangepast worden. Daarom gaat het percentage regiogerichtheid terug naar 10%. Wel blijft er een verplichting om uit te gaan zenden via DAB+. Voor de frequentie op Ameland is er capaciteit gereserveerd op kanaal 9D-N (Friesland en Kop van Noord-Holland) en voor de frequentie in Cuijck ruimte op kanaal 7A (Noord-Brabant en Limburg).

De nieuwe vergunningen gaan per 1 september 2017 in. Geïnteresseerden voor de regionale FM-frequenties kunnen zich vanaf donderdag 15 september aanmelden voor de veiling. Partijen kunnen hun aanvraag indienen tot uiterlijk  6 oktober om 14 uur. De start van de twee afzonderlijke veilingen is gepland op 12 en 19 december 2016. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen