Kies je favoriete radiostation

Dossiers

AT: Deel radiozenders sjoemelt met vermogen, minder piraten

Medianieuws

Een deel van de legale radiostations sjoemelt de uitzendvermogens van de FM-zenders. Dit stelt het Agentschap telecom (AT) in haar jaarverslag “De Staat van de ether 2015.” Daarnaast is het aantal piratenzenders in 2015 verder afgenomen.

Sjoemelen
Vanuit het Landelijk Meetnet Telecom signaleert het AT  zogenaamd ‘calculerend gedrag’ in delen van de markt: “Voordat inspecties plaatsvinden wordt dikwijls het uitgangsvermogen van een FM omroepzender naar beneden gedraaid, om het na afloop weer omhoog te brengen. Ook in 2015 is dit gedrag tijdens de uitgevoerde inspecties meerdere keren waargenomen.  De zenderoperator, die namens de radiostations de FM-zenders beheren, werkt mee aan dit gedrag, al dan niet in opdracht van de vergunninghouder.”

Om welk deel van de radiomarkt het gaat, meldt het AT niet.

Het verhogen van het vermogen zorgt ervoor dat een radiostation meer potentiële luisteraars bereikt. Dit kan stations meer advertentie-inkomsten opleveren. Maar dergelijke praktijken hebben tegelijkertijd een grote weerslag op de planning in de FM-omroepband. Hierdoor lopen de feitelijke situatie en de administratieve situatie uitelkaar. Dit maakt dat toch verstoringen op geplande frequenties kunnen ontstaan.

Daarnaast geldt dat de omvang van het aantal potentiële luisteraars de waarde van de vergunning bepaalt. Een vergunninghouder die meer “ruimte” krijgt van zijn zenderoperator heeft hierdoor een financieel voordeel. Dat gaat ten koste van vergunninghouders die zich wel houden aan de voorwaarden.

In 2015 hebben reguliere inspecties plaatsgevonden en zijn er inspecties geweest naar aanleiding van klachten en handhavingsverzoeken. Daarnaast was er door het AT veel contact met de diverse vergunninghouders en hun operators.

Minder piratenzenders
Het afgelopen jaar is het aantal radiopiraten verder afgenomen. Was er in 2014 al een daling van 31% van de zogenaamde “kortdurende uitzendingen”, in 2015 zette deze door met 38%. Vooral in Overijssel is het aantal piraten flink afgenomen. Door de afname van het aantal piraten daalde ook het aantal storingsmeldingen van 670 in 2014 naar 440 in 2015. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen