Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NPO rondt fase 3 uitbreiding DAB+net af

DAB

Met de ingebruikname van de zender Stadskanaal heeft KPN Broadcast Services deze week de uitrol van fase 3 van het DAB+net van de NPO afgerond. Hierdoor is het DAB+net van de NPO vrijwel overal in Nederland buitenshuis te ontvangen. Daarnaast is ook binnenshuis ontvangst mogelijk in grote delen van het land.

NPO rondt fase 3 uitbreiding DAB+net af22 Extra zenders
In augustus 2015 werd gestart met de uitrol van fase 3 van het DAB+net van de NPO. De afgelopen maanden zijn er in totaal 22 extra zenders aangezet. In totaal zendt de NPO haar DAB+signaal nu via 46 zenders uit verspreidt over heel Nederland.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de uitrol al eind februari van dit jaar zou worden afgerond. Dit is op de provincie Groningen na gelukt. Begin maart werd namelijk nog een nieuwe zender in Winschoten aangezet, terwijl afgelopen week Stadskanaal als laatste aan de beurt was. Hier is het bovenste deel van een bestaande zendmast verbouwd.

Twee jaar eerder
De fase 3 uitrol van het DAB+net stond oorspronkelijk pas voor 2017 gepland, maar om de digitalisering van de radio te bevorderen is deze twee jaar naar voren gehaald. Om geld voor de versnelde uitrol vrij te maken is Radio 5 al in 2015 van de middengolf gehaald. Veel pijn heeft de zender hier niet van gehaald, want sinds de afschakeling van de AM zijn de luistercijfers juist gestegen.

Via DAB+ zendt de NPO momenteel de volgende radiozenders uit: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, NPO Soul & Jazz, 3FM Alternative, 3FM KX Radio, Radio 4 Concerten, NPO Sterren NL, FunX, FunX Slow Jamz en FunX Dance.

De landelijke commerciële radiostations gaan later dit jaar hun ontvangst via DAB+ fors verbeteren. Zodra de FM-vergunningen definitief verlengd zijn met vijf jaar, wordt met de optimalisatie gestart.

DAB+ is één van de digitale opvolgers van de vertrouwde FM en AM en is gratis via de ether te ontvangen. Wel is hiervoor een speciale DAB+radio nodig. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen