Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Baden-Württemberg onderzoekt mogelijkheid 4 lokale DAB+netten

DAB

In de Zuidwest-Duitse deelstaat Baden-Württemberg komen er mogelijk vier lokale DAB+netten bij. Mediaraad LFK onderzoekt momenteel hoeveel interesse hiervoor is. Deze netten, die gezamenlijk de hele deelstaat dekken, geven de mogelijkheid voor lokale stations om in hun verzorgingsgebied digitaal te gaan uitzenden of voor regionale stations om regionale edities uit te zenden.

Baden-Württemberg onderzoekt mogelijkheid 4 lokale DAB+netten In Baden-Württemberg momenteel een slordige 40 radiostations via DAB+ te ontvangen. Naast een landelijk DAB+net zijn regionale netten voor de regionale publieke stations van de SWR en lokale en regionale commerciële stations.

Deze regionale DAB+netten dekken vrijwel de gehele deelstaat. Vrijwel alle grote lokale en regionale commerciële zenders zenden momenteel uit via DAB+.

De regionale en lokale commerciële radiostations in Baden-Württemberg stuiten bij DAB+ echter op dezelfde problemen als de Nederlandse regionale stations: de dekking van de DAB+netten is flink groter dan hun verzorgingsgebied en er is geen ruimte voor meerdere lokale of regionale (reclame)edities.

Om de commerciële radiostations tegemoet te komen onderzoekt de regionale mediaraad LFK momenteel hoeveel interesse er is voor lokale DAB+netten. Het gaat om vier lokale DAB+netten die gezamenlijk de hele deelstaat Baden-Württemberg dekken. De deelstaat wordt hiervoor opgedeeld in de verzorgingsgebieden Nordbaden, Südbaden, Südostwürttemberg en Stuttgart, Franken.

Het is de bedoeling dat elk lokale DAB+net van start gaan met 3 a 4 hoogvermogen zenders waarmee tenminste 58% van de bewoners in dit verzorgingsgebied bereikt worden. De kosten per radiostation, uitgaan van 14 stations per DAB+net, bedragen bij de start tussen de 30.000 en 43.000 euro per jaar. Ter vergelijking: Uitzenden via het regionale DAB+net, bestaande uit 11 zenders, kost momenteel 86.000 euro per jaar.

Voor regionale en lokale radiostations geven de lokale DAB+netten de mogelijkheid om alleen in hun eigen verzorgingsregio uit te zenden of meerdere (reclame)edities uit te zenden. Voor een lokaal radiostation uit Freiburg is het bijvoorbeeld niet interessant om ook in Stuttgart via DAB+ uit te zenden en andersom. Indien ze uit gaan zenden via de nieuwe lokale DAB+netten scheelt ze dit minstens de helft ten opzichte van wat ze nu betalen voor distributie via DAB+.

Radiostations kunnen tot en met 8 juni aan de LFK laten weten wat ze van deze plannen vinden en op welke lokale DAB+netten ze uit zouden willen gaan zenden en met hoeveel verschillende edities. Daarna wordt besloten of deze lokale DAB+netten er ook daadwerkelijk komen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen