Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Bauer koopt radiostations in regio Birmingham en Nottingham

Medianieuws

Een nieuwe consolidatie in de Engelse radiowereld. Bauer Media koopt Orion Media. Hierdoor krijgt het één na grootste radioconcern van het Verenigd Koninkrijk er acht radiostations bij in de Engelse Midlands. Met de verkoop is een bedrag van ruim 50 miljoen euro gemoeid.

VK: Bauer koopt radiostations in regio Birmingham en Nottingham Momenteel Orion bezit vijf radiostations op FM en drie stations op AM.

Het gaat om de radiozenders Free Radio (Birmingham, Coventry, Worcester en Wolverhampton en Shropshire), GEM (regio Nottingham) en Free Radio 80s (Birmingham, Coventry en Wolverhampton).

Aankoop radiostations Global Radio
Orion kocht de radiostations in mei 2009 van Global Radio. De stations gingen toen nog door het leven als BRMB, Wyvern FM, Beacon Radio, Mercia, Heart East-Midlands en Gold.

In eerste instantie bleven Heart en Gold opereren als franchise en verzorgde Global Radio (eigenaar van Gold, Heart, Smooth Radio, Capital en Classic FM) een groot deel van de programmering. In 2010 kwam er een einde aan de samenwerking voor Heart. Orion startte met een eigen popzender GEM.

In november 2012 werd ook de samenwerking met betrekking tot Gold stopgezet en startte Orion met Free Radio 80s op de middengolf. Dit nadat BRMB, Wyvern FM, Beacon Radio en Mercia eerder dat jaar al waren omgedoopt tot Free Radio.

Uitbreiding mislukt
De afgelopen jaren heeft Orion meerdere pogingen gedaan om te groeien als radiogroep, maar al deze pogingen mislukten. Het meest recente voorbeeld hiervan was de strijd om de exploitatie van het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio. Dit net werd uiteindelijk toegewezen aan een consortium waar Bauer deel van uitmaakt.

71 Stations voor Bauer
Door de overname wordt de portfolio van Bauer in het Verenigd Koninkrijk uitgebreid tot 71 radiostations. Het radioconcern is momenteel al eigenaar van landelijke stations als Kiss, Magic, Absolute Radio en van lokale stations als Key 103 in Manchester, Metro radio in Newcastle, Radio City in Liverpool en Clyde 1 in Glasgow. In Manchester bezit Bauer momenteel één FM-licentie waarop Absolute Radio uitzendt.

Wat Bauer van plan is met haar kersverse aanwinsten is nog niet bekend. Mogelijk wordt de FM-frequentie van GEM ingezet voor Magic. Daarnaast bestaat de kans dat de Free Radio stations weer hun oude naam terugkrijgen. De AM-zenders zouden dan toegevoegd kunnen worden aan het middengolfnetwerk van Bauer in het Noorden van Engeland en Schotland. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen