Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NOS: 4 mei: Nederland herdenkt, 5 mei: Nederland viert bevrijding

Medianieuws

Op 4 mei staat het land stil bij de Nederlandse burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen bij oorlogssituaties en vredesoperaties. En op 5 mei viert Nederland de vrijheid. De NOS doet zoals altijd verslag van deze twee dagen.

De nationale herdenking op de Dam in Amsterdam is live te volgen van 18.45 tot 20.30 uur via NPO 2 en van 19.50 tot 20.23 uur op NPO 1 & NPO 3. Daarnaast is een documentaire te zien waarin het studentenverzet in Utrecht wordt belicht. Ook wordt in de middag het interview met de onlangs overleden Jules Schelvis opnieuw uitgezonden. Tot slot, rond middernacht, markeren artiesten in Carré de overgang van herdenken naar vieren.

1 minuut stilte
Om tien voor acht zenden de drie publieke zenders rechtstreeks de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam uit, met onder meer de kranslegging door de koning en koningin. Een van de sprekers is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het commentaar is van Jeroen Overbeek.

5 mei: Nederland viert bevrijding
Op 5 mei viert Nederland de vrijheid. Met muziek en feest, maar ook met de ondertoon dat vrijheid in Nederland dan wel vanzelfsprekend is, maar in veel andere landen niet. De NOS verslaat die viering én bezinning via meerdere programma’s door de hele dag.

Elk jaar is de officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding in een andere provincie. Dit jaar is dat Groningen. In de Stadsschouwburg van deze stad houdt de NOS-correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, de 5 mei-lezing, die rechtstreeks wordt uitgezonden van 11.00 tot 12.00 uur op NPO 1.

5 mei-concert
Het 5 mei-concert op de Amstel is traditiegetrouw de feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en onder begeleiding van het Radio Filharmonisch Orkest treden op: Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling. Rik van de Westelaken praat daar met alle artiesten.

'NOS Bevrijdingsdag 2016' is te zien van 20.20 tot 22.10 op NPO 1. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen