Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: eerste DAB+ licenties verleend

DAB

In Duitsland hebben de eerste partijen een licentie gekregen om uit te gaan zenden via het landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB). De toelatingscommissie (ZAK) van de ALM, waarin alle regionale mediaraden vertegenwoordigd zijn, heeft capaciteit toegewezen aan Lounge FM, ERF Radio, Radio Rauschgold, Energy, 90elf, Remix Radio en Litera. Daarnaast mag exploitant Media Broadcast telemediadiensten aanbieden via het multiplex.

Duitsland: eerste DAB+ licenties verleend Eind vorig jaar werd al duidelijk dat Duitsland eindelijk landelijke commerciële radio krijgt via DAB. Afgelopen zomer meldden zich al diverse partijen aan voor een licentie, maar voorwaarde voor het verkrijgen van de licentie was dat er een overeenkomst was met zenderexploitant Media Broadcast. De onderhandelingen liepen echter uiterst moeizaam en werden zelfs enkele keren stopgezet.

Daarnaast haakten diverse partijen af. Uiteindelijk werd in december 2010 bekend dat vijf partijen voor in totaal zeven radiostations alsnog een overeenkomst hadden gesloten met Media Broadcast. De toelatingscommissie (ZAK) van de ALM heeft daarom besloten om deze partijen een licentie te verlenen. Deze licentie is 10 jaar geldig.

Naast de zeven commerciële radiostations gaan ook de drie landelijke publieke stations Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur en D-Radio Wissen uitzenden via dit multiplex. Inmiddels is de ZAK een tweede ronde gestart, waarin de resterende capaciteit van het landelijke multiplex verdeeld gaat worden. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot eind januari inschrijven.

Het landelijke multiplex zal in het westen en zuidwesten uit gaan zenden op kanaal 5A, terwijl in het noorden, midden, oosten en zuidoosten kanaal 5C wordt ingezet. De commerciële radiostations zullen allen in DAB+ uit gaan zenden, terwijl Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur in eerste instantie nog via de verouderde (MP2) DAB-standaard gaan uitzenden. DRadio Wissen gaat wel in DAB+ uitzenden. Het is de bedoeling dat in september 2011 de eerste 35 zenders aan staan, waardoor ontvangst in en om alle grote steden mogelijk is. Vier jaar later moet het aantal zenders al opgelopen zijn tot 110, waarmee meer dan 90% van de Duitsers DAB kan ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen