Kies je favoriete radiostation

Dossiers

“Leiding BBC wist van klachten over Savile”

Medianieuws

Leidinggevenden van de BBC wisten van de klachten die er over voormalig presentator Jimmy Savile waren. De klachten bereikten echter nooit de top door de angstcultuur die er binnen de BBC heerst. Dit is de conclusie van Dame Janet Smit, die onderzoek deed naar de misstappen van Savile en de misstanden binnen de omroep.

Beerput
De oud-rechter deed sinds 2012 onderzoek naar de grootste beerput die er is opengegaan bij de BBC: de vele misdragingen van onder meer Jimmy Savile. Hij was een van de bekendste Britse televisiepersoonlijkheden en de grootste kinderheld.

Na zijn overlijden op 84-jarige leeftijd in 2011 kwam aan het licht dat hij gedurende zestig jaar honderden slachtoffers, voornamelijk kinderen, had misbruikt.

Volgens het onderzoek zijn er maar liefst 72 slachtoffers van Savile bekend. 44 Van zijn misstappen vonden in de jaren ’70 plaats, waarvan 19 rondom opnames van “Top of the Pops.” Het jongste slachtoffer was acht jaar oud. Acht slachtoffers zou Savile zelfs verkracht hebben.

Niet alleen Savile heeft zich gruwelijk misdragen. Ook presentator Stuart Hall ging de fout in. Hij zou volgens het onderzoek 21 slachtoffers hebben gemaakt. Hall werd in 2013 al veroordeeld voor 14 van deze misbruiken. Ook BBC-deejay Chris Dennis werd veroordeeld voor 41 seksmisdrijven, evenals presentator Rolf Harris.

Angstcultuur
Veel medewerkers en leidinggevenden van de BBC waren op de hoogte van de misdragingen van Savile en zijn collega’s, maar “keken de nadere kant op”. Vanwege de angstcultuur die er bij de omroep heerste, bereikten klachten nooit de top van de BBC.

BBC-directeur Tony Hall heeft zijn excuses aangeboden voor de misstanden bij de BBC: "Een serieverkrachter en een roofzuchtige verkrachter heeft zich in het zicht van het bedrijf tientallen jaren verstopt. De BBC heeft gefaald terwijl zij jullie had moeten beschermen. Sorry, we hebben jullie in de steek gelaten en dat weten we."

Vlak voor de het bekendmaken van de onderzoeksresultaten van Dame Janet Smit werd ook radiodeejay Tony Blackburn ontslagen door de BBC. Blackburn zou een 15-jarig meisje hebben “verleid.” Concreet bewijs hiervoor is er echter niet en Blackburn is hiervoor dan ook nooit vervolgd. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen