Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Blijft Schlagerparadies landelijk via DAB+ uitzenden?

DAB

Het is nog onduidelijk of radiozender Schlagerparadies landelijk te ontvangen blijft via DAB+ in Duitsland. De schlagerzender huurt capaciteit van Regiocast, maar deze partij heeft de licentie teruggegeven aan de toelatingscommissie ZAK. De capaciteit gaat nu opnieuw verdeeld worden.

Duitsland: Blijft Schlagerparadies landelijk via DAB+ uitzenden? Schlagerparadies is sinds januari 2014 via het landelijke DAB+net in Duitsland te ontvangen. Het station sloot hiervoor een overeenkomst met Regiocast. Regiocast is al enige tijd op zoek naar vervanging voor de voormalige voetbalzender 90Elf. Nadat de zender in 2013 de uitzendrechten voor de Duitse Bundesliga kwijtraakte, was er uitsluitend non-stop muziek op 90Elf te horen.

De overeenkomst tussen Regiocast en RMN, eigenaar van Schlagerparadies had veel voeten in de aarde. Toelatingscommissie ZAK gaf in eerste instantie namelijk geen toestemming voor de samenwerking. Uiteindelijk werd er toestemming gegeven voor een periode van twee jaar.

De twee jaar zijn nu echter om en daarom geeft Regiocast één van haar drie licenties terug. Sunshine Live en Radio BOB blijven wel gewoon landelijk uitzenden via DAB+.

De ZAK gaat nu de vrijgekomen capaciteit en de nog resterende capaciteit op het DAB-net verdelen. In totaal gaat het om 64 CU’s. Hierop kan, afhankelijk van de protectionlevel, één radiostation met een bandbreedte ca. 80 kbps uitzenden. Mochten er veel gegadigden zijn voor de vrije capaciteit, dan kan deze ook in tweeën worden gedeeld.

Schlagerparadies heeft inmiddels al aangegeven de gebruikte capaciteit graag te behouden. Andere geïnteresseerde partijen kunnen zich tussen 10 maart en 16 april melden. In de tussentijd mag Schlagerparadies blijven uitzenden via het landelijke DAB+net. De nieuwe licentie is tot 2021 geldig. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen