Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland: Regionaal DAB+net in Oberwallis in de lucht

DAB

Inwoners van het Duitstalige gedeelte van het kanton Wallis kunnen nu ook commerciële radiostations ontvangen via DAB+. Sinds woensdag 23 december zijn op kanaal 11C 15 radiostations te ontvangen, waaronder editie Bern-Freiburg-Wallis van de publieke zender SRF1 en regionale commerciële zenders als Energy, Radio 24 en Radio Rottu Oberwalis.

Tot nu toe konden inwoners van Oberwallis alleen publieke radiostations via DAB+ beluisteren. Het Duits-Zwitserse commerciële DAB+net op 7D heeft namelijk geen bereik in dit gebied.

Door de ingebruikname van het nieuwe regionale DAB+net voor Oberwallis kunnen inwoners van dit gebied nu ook commerciële radiostations ontvangen. Zo is van het regionale station Radio Rottu Oberwalis niet alleen het reguliere FM-programma nu digitaal te ontvangen, maar ook de themakanalen RRO Müsig Pur en RRO Swiss Melody. Ook Iischers Radio, dat tot nu toe alleen via kabel en internet uitzond, is nu eindelijk via de ether te beluisteren.

Andere radiozenders die via het DAB+net Oberwallis uitzenden zijn Radio 24, Radio Central, Radio Argovia, ERF Plus, Energy Zürich, Energy Bern, Life Channel, Radio Maria, Radio Gloria en de internetzender Diis Radio.

Daarnaast zendt de Duits-Zwitserse publieke omroep SRF de editie Bern-Freiburg-Wallis van SRF 1 uit via dit net. Hierdoor kunnen inwoners van Oberwallis eindelijk het regionale nieuws op de radio digitaal via de ether beluisteren.

Vooralsnog wordt er met een gereduceerd vermogen uitgezonden vanaf de zendmast op de berg Gibidum nabij het dorp Visperterminen. Begin volgend jaar zal het uitzendvermogen verhoogd worden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit net al op 1 december in de lucht gebracht zou gaan worden, maar technische problemen gooiden roet in het eten.

Oost-Zwitserland
Eerder deze maand heeft zenderexploitant SMC de dekking van het regionale DAB+net Ostschweiz flink verbeterd met de ingebruikname van drie nieuwe steunzenders. Tegelijkertijd is het DAB+net gewisseld van kanaal 9D naar 9B.

Radio BeO
In het Berner Oberland test Radio BeO momenteel op welke mannier kleine lokale radiostations het beste via DAB+ kunnen uitzenden. Momenteel wordt met een vermogen van slechts 50W uitgezonden van de berg Niesen. Radio BeO zendt haar signaal nu met verschillende bandbreedtes en foutcorrecties uit om te kijken welke voor de beste ontvangst zorgt. De test duurt nog tot eind januari. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen