Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwsoorlog op de radio in Washington DC voorbij

Medianieuws

De nieuwsoorlog op de radio in Washington DC is voorbij. Afgelopen vrijdag heeft Newsradio 99.1 WNEW na vier jaar de handdoek in de ring gegooid, waarmee 103.5 WTOP de strijd gewonnen heeft. Op 99.1 FM is nu Bloomberg Radio te horen met voornamelijk financieel nieuws.

Nieuwsoorlog op de radio in Washington DC voorbij In 2012 besloot CBS Radio met “All News 99.1” de aanval te openen op 103.5 WTOP, de nieuwszender van de stad. Een logische beslissing aangezien WTOP al jaren marktleider is in Washington DC en één van de grootste verdienzenders van de VS is.

Nieuwshonger
Dat WTOP uitermate populair is in de stad is niet zo vreemd. Als hoofdstad van de Verenigde Staten heerst er een grote ‘nieuwshonger’ in de stad. Binnen een half uur worden luisteraars bijgepraat over de toestand in DC en de rest van de wereld. De nieuwszender brengt dan ook voornamelijk headlines, een nieuwsitem duurt dan ook vrijwel nooit langer dan een minuut.

Daar komt bij dat WTOP vooral populair is bij mensen onderweg. Dit komt doordat het nieuwsstation elke 10 minuten ‘Traffic & Weather’ heeft. En dat is geen overbodige luxe in een verstopte stad als Washington DC, waar de ochtendspits regelmatig naadloos overgaat in de avondspits.

Genoeg ingrediënten dus voor een lokale nieuwsradio oorlog. Maar eigenlijk heeft WTOP nooit echt last gehad van nieuwkomer WNEW. Het lukte de nieuwszender van CBS Radio maar niet om voet aan de grond te krijgen in de stad. Momenteel bedraagt het marktaandeel van WNEW 1,0% tegenover ruim 8% voor WTOP.

Ontvangst
Het grote probleem van WNEW was vooral de ontvangst in de stad. De 45 kW sterke FM-zender van het station staat namelijk in Bowie, ten noordoosten van de stad, opgesteld waardoor de ontvangst in Washington DC niet overal even goed was. Dit in tegenstelling tot WTOP die haar 44 kW sterke FM-zender midden in de stad heeft staan en dus een keihard signaal heeft.

Om toch luisteraars weg te snoepen bij WTOP besloot WNEW zelfs om tijdens de spits elke vijf minuten verkeersinformatie te geven. Begin dit jaar besloot CBS Radio al te gaan bezuinigen op het dure nieuwsformat. In de avond- en nacht werden voortaan syndicated praatprogramma’s uitgezonden. Tegelijkertijd werd de naam van het station gewijzigd in 99.1 WNEW. Later werd de naam weer gewijzigd in Newsradio 99-1.

Handdoek in de ring
Afgelopen vrijdag om klokslag 10 uur kwam er onverwachts een einde aan het nieuwsformat op 99.1 FM. CBS Radio besloot na vier jaar de handdoek in de ring te gooien. Vrijwel alle medewerkers zijn ontslagen en dat is zo vlak voor kerst nu niet de leukste boodschap om te horen.

CBS Radio verhuurt de frequentie 99.1 FM nu aan Bloomberg Radio, dat zich vooral richt op zakelijk en financieel nieuws. Voor Bloomberg is Washington de vierde stad waar haar radiozender te horen is. In New York City is al sinds jaar en dag Bloomberg 1130 te ontvangen, terwijl in San Francisco en Boston frequenties gehuurd worden.

Vooralsnog is alleen het raamprogramma van Bloomberg Radio te horen op 99.1 FM. Vanaf januari wordt op vaste tijden lokaal nieuws, weer en verkeer uitgezonden via de frequentie. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen