Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: CSA publiceert resultaten consultatie digitale etherradio

DAB

De Franse mediaregulator CSA gaat hoogstwaarschijnlijk door met digitale etherradio. Afgelopen week werden de resultaten van de openbare consultatie over de uitrol van ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen, gepubliceerd. Hieruit blijkt dat er voldoende interesse is.

Frankrijk: CSA publiceert resultaten consultatie digitale etherradio Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via RNT. In Marseille zijn ruim 30 stations  in de lucht, terwijl in Nice ook al diverse radiostations zijn te ontvangen. Net als in Nederland wordt er uitgezonden in DAB+.

De meningen over RNT zijn nogal verdeeld in de Franse radiowereld. Daarom startte de CSA afgelopen zomer een openbare consultatie over de uitrol van RNT. Afgelopen week werden de resultaten gepubliceerd.

In totaal kwamen er 115 reacties binnen bij de CSA. Opnieuw lieten grote radiogroepen als NRJ, RTL en Lagardère weten tegenstander te zijn van RNT. Zij geloven in een toekomst van digitale radio via het internet. Het publieke Radio France hield zich afzijdig.

De SIRTI (vertegenwoordiger van een groot aantal regionale commerciële radiostations) en de SNRL (vertegenwoordiger van 600 lokale niet commerciële radiostations en daarmee één van de grootste verenigingen) lieten opnieuw positieve geluiden horen.

Doordat er veel interesse blijkt te zijn in digitale etherradio, gaat de CSA hoogstwaarschijnlijk door met de uitrol van digitale etherradio. Zo is de kans groot dat testuitzendingen worden ‘gelegaliseerd’. Onder meer in Lyon en de havenstad Nantes wordt al jaren getest met DAB+.

Daarnaast wordt RNT waarschijnlijk ook gelanceerd in Straatsburg en Lille. Omdat deze steden vlak bij de grens liggen, is het aantal beschikbare FM-frequenties hier beperkt.

De CSA stelt voor om in elke stad twee multiplexen in de lucht te brengen: één lokaal net en één regionaal net met een groter bereik. De regionale stations zien meer in drie of vier multiplexen per stad.

Daarnaast moet de CSA nog een knoop doorhakken of er ook landelijke multiplexen komen. Ondanks dat vrijwel alle grote landelijke radionetwerken niets in RNT zien, zijn er toch stations die landelijk willen gaat uitzenden. Onder meer Oui FM, Nova, Latina hebben hier wel oren naar.

Mocht de CSA onverminderd doorgaan met de uitrol van RNT, dan kunnen de eerste nieuwe multiplexen al in het laatste kwartaal van 2016 in gebruik genomen worden. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen