Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fors meer auto's met digitale DAB+radio in Nederland

DAB

Het aantal nieuwe auto's uitgerust met digitale DAB+radio is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Digital Radio NL, die BNR Nieuwsradio heeft opgevraagd. Nederland is wederom “het beste jongetje van de klas” in Europa.

Er rijden ruim 30.000 nieuwe auto's in ons land rond met een digitale radio-ontvanger. Dat is 14% van het totaal aantal verkochte auto's in de eerste helft van dit jaar en een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens Jacqueline Bierhorst, project director Digital Radio NL, is de toename van het aantal auto's met digitale DAB+radio een belangrijke stap. "Een jaar geleden wist men nog niet eens van het bestaan van digitale radio af. Dan is 14 procent in verhouding eigenlijk ongelofelijk veel", zegt Bierhorst tegen BNR.

Lange weg te gaan
Toch is er nog een lange weg te gaan voordat alle nieuw verkochte auto's in Nederland uitgerust zijn met digitale radio, vertelt Bierhorst tegen BNR. "Het is nog steeds het begin. We hebben een wagenpark in Nederland van 8 miljoen auto's. Er moet nog wel wat gebeuren voordat in die auto's allemaal DAB+ zit, zodanig dat mensen alle voordelen daarvan kunnen gebruiken."

Bierhorst benadrukt dat ook de komende tijd samengewerkt moet worden met partijen, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Een belangrijke taak is volgens haar weggelegd voor de auto-industrie om DAB+ standaard in alle nieuwe auto's te krijgen. "Er zijn al 141 modellen in Nederland waar het inzit. Een jaar geleden waren dat er veel minder. Het aandeel zal blijven groeien."

Belangrijke rol
De auto-industrie speelt en belangrijke rol bij de digitalisering van etherradio. 20% Van de totale luistertijd naar radio vindt in de auto plaats. Maar waar radio luisteren in huis en op het werk steeds vaker digitaal gebeurd (internet, televisie, DAB+), wordt in de auto nog meer dan 90% naar de analoge FM geluisterd.

Radio luisteren in de auto via internet is voor veel mensen (nog) geen alternatief in verband met de kosten. Bijna alle mobiele providers werken nog met datalimieten. Hoe meer je gebruikt, des te meer betaal je. En vooral met het streamen van audio en video gaat het hard met die data.

Gratis uit de lucht
DAB+ kent dat probleem niet. Net als bij FM is dit gratis uit de lucht te halen. Inmiddels zijn alle landelijke en regionale stations, zowel publiek als commercieel, via DAB+ te ontvangen. In de meeste gevallen is de dekking via DAB+ vele malen beter en groter dan FM.

Op dit moment wordt er door de landelijke publieke stations gewerkt aan een flinke verbetering van het DAB+netwerk. Ook de landelijke commerciële stations hebben plannen om hun dekking via DAB+ fors te gaan verbeteren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen