Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radiostations NPO in hogere geluidskwaliteit op DAB+

DAB

De landelijke publieke radiostations zijn nu in een hogere geluidskwaliteit via DAB+ te beluisteren. Vanochtend zijn de bandbreedtes van de verschillende radiostations verhoogd. Voor Radio 4 is de bandbreedte zelfs verdubbeld.

Radiostations NPO in hogere geluidskwaliteit op DAB+ Sinds vorige maand test de NPO al met een hogere geluidskwaliteit via DAB+. Op het kanaal NPO Test was Radio 2 al met een bandbreedte van 96 kbps te beluisteren. Alle overige stations bleven uitzenden met een bandbreedte van 64 kbps.

Vandaag heeft de NPO de bandbreedte van alle overige stations verhoogd. Radio 2, 3FM, 3FM Alternative, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz, FunX, Radio Top 2000 en Radio 1 Extra zenden nu uit met een bandbreedte van 96 kbps. Radio 1 en Radio 4 zelfs met een bandbreedte van 128 kbps.

Met name de bandbreedtes voor Radio 1 en Radio 1 Extra zijn, als zenders met overwegend gesproken woord, opvallend hoog te noemen, al geeft het voor Radio 1 een beetje een vertekend beeld. Bij het signaal van Radio 1 is nu ook de slideshow geïntegreerd, die eerst als aparte datastream werd uitgezonden. Bij de andere stations van de NPO wordt de slideshow nog wel als aparte datastream uitgezonden.

Het nadeel van het uitzenden van een aparte datastream is dat niet alle DAB+radio’s hiermee om kunnen gaan. Bij Radio.NL kwamen eerder al meldingen binnen van radio’s met een grafische display die crashen en vervolgens opnieuw opstarten als ze op een NPO-station met slideshow zijn afgestemd.

Overigens is nog de vraag of de huidige hogere geluidskwaliteit voor alle zenders gehandhaafd blijft in de toekomst. De NPO heeft plannen om het aanbod via DAB+ uit te breiden tot 15 zenders. Echter heeft de multiplex onvoldoende capaciteit om alle zenders met hoge bandbreedtes als 96 en 128 kbps uit te zenden [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen